Бореновић, Вуковић: Све осим поновљених избора за предсједника представља демократски мрак

24.10.2022. 17:37
5
ИЗВОР: katera.news

Предсједник и замјеник предсједника Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и Ненад Вуковић одржали су данас конференцију за медије у Источној Илиџи.

Бореновић је подсјетио да је настављено контролно бројање гласова за нивое Републике Српске, те да има довољно документованих доказа и аргумената који показују бројне нерегуларности током изборног процеса.

- Изборе за предсједника Републике Српске треба поништити и поновити - рекао је он.

Он додаје да је потребно поново пребројати и гласове за друге нивое, Народну скупштину Републике Српске, Парламент БиХ и члана Предсједништва БиХ, јер је, према његовим ријечима, обим неправилности уочен на контролном бројању за предсједника огроман. 

- Данас смо сазнали да су вреће отваране жилетом, затим лијепљене селотејпом, као и да су уочени фалсификовани гласачки листићи, који су доштампавани - рекао је Бореновић.

Према његовим ријечима, нађена су 64 неискориштена листића, која су била без печата и потписа овлаштене особе.

- Гласови су додати Додику, недостају изводи са потписима бирача са поједих бирачких мјеста и нема одређеног броја врећа са неискориштеним гласачким листићима. Обим сазнања о преварама се свакодневно шири. Толики је обим нерегуларности да се десила страва и ужас, а не избори и јасно је да ће све осим понављања избора за предсједника представљати демократски крај и мрак за ову земљу – поручио је Бореновић.

Он је, такође, нагласио како је изборни процес загађен и да не сумња да ће бити поднесено довољно аргумената у наредна три дана да се одобри поновно бројање гласова бар за Народну скупштину Републике Српске, јер, како каже, то може значајно промијенити исход.

- Илустроваћу једним примјером, ПДП-у недостаје 27 гласова за девети мандат у Народној скупштини Републике Српске. То показује да је свака, па наводно и мала нерегуларност довољна да се промијени исход избора. Важно је инсистирати на пуној истини. Домет крађа за предсједника Републике Српске је толики да су на три четвртине пребројаних бирачким мјеста уочене неправилности, односно на три од четири бирачка мјеста - рекао је он.

Бореновић поручује како неће стати у тражењу истине, те очекује да ЦИК законито, непристрасно и професионално заврши свој посао, на основу уочених неправилности.

- Очекујемо и да се утврди пуна истина за остале нивое власти, поред нивоа предсједника. Очекујемо и да правосудне институције почну радити на случајевима који су довели до подношења кривичних пријава, да се проведу истражне радње и одговарају они који су крали – рекао је Бореновић.

Ненад Вуковић, замјеник предсједника ПДП-а, потврдио је да ће СДС, ПДП и Листа за правду и ред поднијети приговоре и захтјеве за поновно бројање гласова за остале нивое власти.

- Сигурно ћемо поднијети приговоре на нерегуларности у Добоју, Зворнику и Приједору, на којима су већ утврђене бројне нерегуларности на бројању за ниво предсједника Републике Српске – рекао је Вуковић.

Он је изнио и нова сазнања из села Крајишник, које је, како каже, постало симбол организоване изборне крађе.

- На том бирачком мјесту Милорад Додик је првобитно имао 141 глас, 137 је имао Зоран Калинић, а Јелена Тривић 0 гласова. Послије је то у ГИК-у поправљено и враћено је 137 гласова Јелени Тривић. На поновном пребројавању се сазнала цијела истина, односно, да је Јелена Тривић заправо имала 187 гласова, да су њених 50 гласова, плус један неискориштени листић, уписани Милораду Додику – рекао је Вуковић, додајући да се и сам сажалио на предсједника бирачког одбора који је првобитно увјерљиво тврдио да се десила грешка због умора.

- Не можете бити уморни, па да тако подијелите гласове, намјера је била да се тако распореде гласови узети од Јелене Тривић. Ово је још један примјер, а требаће времена да се сазна шта се све дешавало, иако власт стално тјера да се прогласе и потврде резултати. Позивам све политичке актере, али и грађане на стрпљење, јер је ово процес који захтијева вријеме – поручио је Вуковић. 

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    SaSa 25.10.2022. 12:41
    jada i partije bore se ko loš student za šesticu
  • Generic placeholder image
    A 24.10.2022. 22:32
    Ovi mapetovci moraju podnijeti ostavke u stranci umjesto sto cuvaju pozicije izmisljenim kradjama.
    Uostalom neregularnosti na ovom nivou je uvijek bilo I bice.
  • Generic placeholder image
    Boban 24.10.2022. 20:31
    Ovi su totalno poludeli
  • Generic placeholder image
    Soko 24.10.2022. 19:08
    Zašto brišete komentare, ie i ja ću vas izbrisati...
  • Generic placeholder image
    Aleksandar 24.10.2022. 19:03
    Jelena Trivic rusi diktaturu.
Повезане вијести
Повећан број нарушавања јавног реда и мира Повећан број нарушавања јавног реда и мира
У сриједу о активностима реализованим од јануара У сриједу о активностима реализованим од јануара
У јулу незнатно повећан број кривичних дјела У јулу незнатно повећан број кривичних дјела
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 59m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 8m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 43m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 56m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 10m
    0