Божовић: Настављамо борбу за развој Источне Илиџе упркос опструкцијама

12.01.2020. 09:21
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Општини Источна Илиџа је 2019. година била прилично бурна, турбулентна, али истовремено и успјешна, обиљежена великим инфраструктурним радовима који су се реализовали буквално на свим дијеловима ове локалне заједнице – истиче начелник општине Маринко Божовић.

– Мислим да смо по сљедећем податку сигурно јединствена општина у Републици Српској, а то је чињеница да смо у посљедње три године купили више земље него што смо је продали. Купљена је земља за будући објекат Гимназије и парк на Вељинама, чиме смо коначно овладали највећим дијелом простора око Храма Светог Василија Острошког и уз завршено шеталиште створили услове за стављање урбаног печата на овај дио општине – каже Божовић за Српскаинфо.

Божовић истиче да је реконструисан велики број улица, као и да је изграђена нова улица у пословној зони “Од моста до моста”, затим су изграђена три паркинга у Улици Иве Андрића, завршен примарни канализациони вод од Блаца до Шешлија, изграђена пумпна станица за напајање водом дијела насеља Крупац.

– Завршили смо грађевински дио радова на Спомен-обиљежју Вељине, које ће уписом имена погинулих бораца у овој години коначно бити завршено, а које уз нову фасаду на парохијском дому и цркви овом простору већ сада даје други изглед – каже Божовић.

Међу значајнијим пројектима је изградња објекта комуналног предузећа Комил,где су створени услови за његов трајни смештај, након завршетка вањског уређења које ће се реализовати у 2020. години.

– За нас дуго чекани, а изузетно битан пројекат поплочавања шеталишта у Дабробосанској улици је започет у 2019, а завршиће се средином 2020. године, чиме ћемо коначно имати најзначајнију градску шетницу која са собом вуче различите садржаје – додаје први човјек општине Источна Илиџа, те истиче да је, у области енергетске ефикасности, реконструисано преко 97 одсто уличне расвјете у нову ЛЕД технологију.

Он додаје да је ова локална заједница посебну пажњу посветила социјалним категоријама становништва, те да су испоштоване све обавезе за ове категорије.

– Наставили смо и бригу о спортским колективима, удружењима која се баве културом, удружењима од општег интереса, студентима, а посебно смо поносни на уведене мјере пронаталитетне политике и куповину уџбеника за породице са троје и више дјеце, а у 2020. години ћемо ове мјере значајно проширити јер смо примијетили да држава која је за то надлежна о томе нема осјећаја – истиче Божовић.

Начелник Источне Илиџе наглашава да су 2019. годину, поред јавних радова и отварања јавних објеката, Ватрогасног дома, заједничких и републичких институција на Добрињи, Болнице, обиљежиле и приватне инвестиције.

– Посебно бих истакао отварање пословних објеката Нелта, Дуката, Тотал Трејда, Аризоне, Профилатија,  као и започети објекат пекаре „Мања“, а када додамо раније отворене објекте Компекса, Сим-импекса, Лагуне, Лаки-лајна, Млијеко продуката, Фоболукса и многе друге, онда нам то, у пословном смислу, даје за право да кажемо да је Источна Илиџа лидер по привредној активности у овом дијелу Републике Српске – каже Божовић.

Начелник Источне Илиџе Маринко Божовић каже да ће се и у 2020. години наставити борба за развој ове локалне заједнице.

– Ова локална заједница, као и све остале, има много проблема,међутим највећи проблем је када неки локални људи не разумију значај наставка развоја инфраструктуре. Као што је изградња новог Моста на Блацима, значај спајања Доњих Младица и Куле, наставак развоја канализационе мреже  кроз пословне зоне и када такве пројекте стопирају – истиче он.

Додаје да, упркос таквим опструкцијама, садашња власт зна шта хоће, има визију развоја те да су сигурни да су грађани препознали отвореност, искреност и залагање за наставак свих важних пројеката.

– Ми живимо на Источној Илиџи за разлику од неких који нас опструишу, а само су формало пријављени на нашој општини – закључује Божовић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mirko 12.01.2020. 11:56
    Bravo nacelnice!
    Vi ste ozbiljan, stalozen i mudar lider!
    Stanovnostva vas cijeni I postuje!
Повезане вијести
„Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја „Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО) Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 27m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    15h 41m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    13h 31m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    5h 56m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    16h 46m
    0