Божовић: Образложење за разрјешење потпредсједнице Скупштине општине могуће пронаћи у одредбама Закона о раду

25.07.2024. 13:33
0
ИЗВОР: katera.news

У општини Источна Илиџа данас је одржана 28. редовна сједница Скупштине ове општине. Пред одборницима се, са накнадно уврштеним, нашла укупно 51 тачка дневног реда.

Осим тачака које се тичу разрјешења и именовања вршилаца дужности јавних установа са подручја општине Источна Илиџа, одборници су усвојили неколико тачака које се тичу и регулационих планова, куповине земљишта, извјештаја о раду установа и организација за 2023. годину, које су на подручју ове општине, као и информације о стању у областима запошљавања, културе и спорта.

Поједине тачке усвојене су једногласно, док су остале усвојене већински.

На данашњој сједници, Вања Рудуљић (СРС др Војислав Шешељ) је смијењена већином гласова одборника са мјеста потпредсједника Скупштине општине Источна Илиџа.

  • Смјена радикала у Скупштини општине Источна Илиџа
    25.07.2024. 10:05

    Радикали су избачени из скупштинске власти у Источној Илиџи. Наиме, Вања Рудуљић (СРС др Војислав Шешељ), потпредсједник у Скупштини општине Источна Илиџа, смијењена је.Нови потпредсједник би...

Источно Сарајево
Смјена радикала у Скупштини општине Источна Илиџа

На њену функцију је потом изабран Немања Мочевић из СДС-а.

  • Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа
    25.07.2024. 10:36

    Немања Мочевић (СДС) нови је потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа. Мочевић је на ову функцију изабран на 28. редовној сједници, која је у току. За њега је гласало 13 одборника, четири...

Источно Сарајево
Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је фокус данашње сједнице на извјештајима о раду организација и установа са подручја ове општине за претходну годину и чињеници да одборници препознају рад и залагање наведених.

- Донесено је неколико одлука, које, прије свега у пословном смислу, подразумијевају стварање нових предуслова за остваривање прихода општини Источна Илиџа – рекао је он.

Све остало је, како каже Божовић, дио одређених политичких процеса који се воде у читавој Српској, а односе се, додаје, на одређена политичка позиционирања пред наредне локалне изборе.

- Образложење за разрјешење потпредсједнице Скупштине општине Источна Илиџа Вање Рудуљић могуће је пронаћи у одредбама Закона о раду и непоштовању будуће визије развоја општине. У ранијем периоду, подршка за визију развоја општине, долазила је од Клуба одборника ове политичке партије, односно одборника. Самим тим, сами су изашли из скупштинске већине. Ово је било само формално разрјешење на основу законски предвиђених одредби – рекао је он.

Слика

Фото: Предраг Крстовић/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Према његовим ријечима, сједница је прошла у мирном тону „без обзира на одређена искакања одборника око ствари које су дио њихових субјективних мишљења и личних запажања“.

Одборничким гласовима Милош Елчић и Божидар Новаковић остали су в.д. Спортско-рекреативног центра Источна Илиџа, односно Центра за културу и информисање Источна Илиџа, а управо ова тачка изазвала је неслагање код оборника СНСД-а.

Како Божовић објашњава, све док се в.д. не разријеше, они морају обављати своју функцију како би јавне установе функционисале, а елемената кривичне одговорности нема.

- Да ли је било редовне сједнице на којој се нашла та одлука или није, јако је тенденциозно и врло субјективно, да не искористим другу констатацију, када се каже да се ради о кривичној одговорности. Кривичне одговорности у овом дијелу апсолутно нема, она постоји у неплаћању доприноса њихових директора, јавних предузећа и јавних установа. Изузеци од неплаћања доприносу су најчешће из опозиционог реда, јер ми немамо ту лагодност да не плаћамо доприносе, а Кривичним законом неплаћање доприноса и пореза на плате је кривична одговорност. Према извјештај Пореске управе Републике Српске, јасно се види која министарства, јавне установе и општине у овом моменту имају милионе неплаћених пореза и доприноса. Уколико постоји нека одговорност која је прије свега моја, ја сам спреман да је носим и одговарам за њу – указао је Божовић.

Владимир Ћосовић, шеф Клуба одборника СНСД-а, рекао је да вршиоци дужности нису били у мандату четири и по мјесеца, а доносили су одлуке, те овај клуб сматра да се мора провјерити на коме је одговорност за тако нешто.

Славиша Мочевић, одборник СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа, на данашњјој сједници дјеловао је као независни кандидат, како ће и наставити убудуће.

  • Осипање у Клубу одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа
    25.07.2024. 09:07

    Славиша Мочевић, одборник СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа, на захтјев Клуба одборника ове странке, наступиће као кандидат на предстојећим октобарским изборима.Оваква одлука смањила је ...

Источно Сарајево
Осипање у Клубу одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа

 

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“ Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа
Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи? Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи?
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 11m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 34m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 7m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 4m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 55m
    0