Божовић: Пронаћи рјешење за превазилажење проблема у Дому здравља Источно Сарајево

12.04.2021. 14:44
0
ИЗВОР: Катера

На данашњој сједници Скупштине општине Источна Илиџа усвојени су извјештаји о раду Борачке организације „Илиџански борац“, Омладинског савјета као и извјештај о раду Дома здравља „Источно Сарајево“ за 2020. годину.

Одборници у СО Источна Илиџа су на данашњој сједници усвојили Нацрт урбанистичког плана општине у погледу саобраћаја, покренута је процедура измјене регулационог плана на потезу Добриње, као и одлука о краткотрајном кредитном задужењу за одржавање текуће ликвидности у општини Источна Илиџа.

Начелник општине Маринко Божовић је рекао да због актуелне ситуације у вези са пандемијом вируса корона и слабог прилива новчаних средстава у буџет општине, посебно због слабог прилига непореских прихода за одржавање текуће ликвидности, општина Источна Илиџа ће подићи кредит у висини од 250.000 КМ, који ће бити уредно сервисиран до краја текуће године.

Божовић каже да је општина Источна Илиџа, упркос томе што Дом здравља „Источно Сарајево“ има уговор са ФЗО о финансирању, финансијски помагала ову здравствену установу из свог буџета.

- Начелници обје општине су принуђени да реагују и финансијски помогну Дом здравља. Цијенимо да је неопходно, на сугестију новог руководстав у Дому здравља, обавити додатне састанке са ресорним министарством и предочити им специфичности простора на којем живимо, специфичности овог дома здравља који је формиран одлукама општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево – каже Божовић.

Слика


Божовић додаје да, цијенећи специфичност великог броја пацијената „наслоњеног“ на Дом здравља „Источно Сарајево“, посебно оних из Кантона Сарајево, треба додатно разговарати са ресорним министарством, како би се пронашло рјешење за превазилажење одређених проблема.

Додаје да се то односи и на побољашње квалитета возног парка Дома здраваља, те подсјетио да је општина Источна Илиџа прије двије године купила санитет за потребе ове здравствене установе, те да је у току, у сарадњи са општином Источно Ново Сарајево, процедура набавке другог санитетског возила.

- Све је то недовољно, јер овај дом здравља заслужује бољи статус у Републици Српској и третман од стране самог Фонда здравственог осигурања Српске, Министарства здравља Републике Српске, јер број пацијената које ова здравствена установа опслужује је много већи од онога што је регистровано кроз систем породичне медицине – наглашава Божовић.

Директор Дома здравља „Источно Сарајево“ Дејан Шешељ рекао је новинарима да пандемије траје већ дуго, те да у овој здравственој установи постоје одређене финансијске потешкоће због увећане потрошње лијекова, РТГ снимака, као и због рада љекара у дуплим смјенама.

- Све је десетоструко увећано, а с друге стране број људи је исти. Сматрамо да наше двије општине, као рубне општине, треба да буду у посебном фокусу, јер велики број људи из Републике Српске ради у заједничким институцијама и сама флуктуација становника је увећана – каже Шешељ.

Шешељ додаје да су двије „ковид“ амбуланте јако оптерећене, али поносно истиче да љекари и медицински радници јако добро обављају посао и да све протиче према мјерама које је прописао надлежни штаб.

- Мјере које су биле на снази су дале резултате и имамо благи пад заражених, али ја апелујем, још увијек није мјесто ни вријеме за опуштање и морамо максимално озбиљно да се понашамо. Пратимо ситуацију, а што се тиче саме вакцинације, имунизација тече, додуше отежано, јер још увијек немамо довољан број вакцина за све оне које су се пријавили – закључио је Шешељ.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал! Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    16h 39m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    22h 12m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    23h 4m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    2h 12m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    23h 9m
    0