Божовић: Сви погроми, све олује, сва страдања и сви егзодуси нашег народа не смију бити заборављени (ФОТО)

04.08.2024. 13:19
0
ИЗВОР: katera.news

Служењем литургије у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићимапарастосом за погинуле борце са подручја Источне Илиџе и полагањем вијенаца, обиљеженa je 32. година од одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Литургији и помену присуствовао је велики  број вјерника, а начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да се данас обиљежава један од важних датума у минулом рату, те да се тако чува успомена на све пострадале борце који су животе уткали у темеље Републике Српске.

- Припадници ВРС и МУП-а у херојском подвигу одбранили су вјековна огњишта Срба који су живјели на подручју Војковића, Крупца и Грлице – истакао је Божовић.

Он је додао да најбољи српски синови, који су страдали за стварање Републике Српске, не смију бити заборављени.

- Људи који су данас на челу Републике Српске не цијене довољно оно што је сарајевско ратиште дало за стварање Српске као ни цијену коју су платили сарајевски Срби – истакао је он, пожељевши да уједињени у молитвама сачувамо Српску.

Он је поручио да сви погроми, све олује, сва страдања и сви егзодуси нашег народа не смију бити заборављени.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је рекао да се на данашњи дан сјећамо свих оних који су положили животе за одбрану овог, према његовим ријечима, вијековима српског подручја.

- Сјећамо се и свих дана у току Одбрамбено-отаџбинског рата у којем су људи гинули за слободу и одбрану својих кућа, домова, огњишта, Републике Српске – рекао је Ћосић.

Он је истакао да не постоји дан у којем не обиљежавамо страдање српских војника или цивила.

- У одбрани овог подручја погинули су Срби који су вијековима живјели на овом подручју и који су морали да одбане цивиле и нејач – рекао је Ћосић.

Ћосић се захвалио Борачкој организацији „Илиџански борац“ која, како истиче, настоји да сачува успомену на српске страдалнике.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да се не смије заборавити жртва срског народа током Одрбамбено-отаџбинског рата.

- Наша погинула браћа су нас задужила да сачувамо Републику Српску и њене институције. Задужили су све нас да заједно градимо слогу и јединство као основни предуслов да би Република Српска била сачувана, а уједно и слобода и мир. Надамо се да ћемо нашу свету дужности испунити - изјавио је Остојић.

Он је истакао да се нада и да ће будућа покољења, којим је остављена у аманет Република Српска, бити достојни оних који су је створили.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Предраг Крстовић/Центар за културу и информисање  Источна Илиџа

Саша Шкобо, предсједник Предсједништва Борачке организације „Илиџански борац“ подсјетио је да је на данашњи дан 1992. херојском борбом српских бораца одбрањена територија Крупца, Војковића и Грлице од жестоког напада муслиманских снага из правца Храснице, Соколовић колоније и Бутмира.

- Током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде - подсјетио је Шкобо.

Он се захвалио свим суграђанима који су одали пошту погинулим борцима Војске Републике Српске.

Саво Шиљ, учесник у борбама 4. августа, истакао је да је на данашњи дан 1992. спријечена намјера бошњачких снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

- Захваљујући Блаженој Марији, која се слави 4. августа, спашени смо и одбранили смо ово подручје. Исход би био другачији да није било бораца на лицу мјеста – рекао је.

О јачини напада, додаје Шиљ, говоре и подаци да се више од 30 година након рата деминира терен на Игману са којег су гађани Војковићи, Грлица и Крупац.

Четвртог августа 1992. године у раним јутарњим часовима почео је напад на Војковиће, Грлицу и Крупац, а само захваљујући херојској борби становника ових насеља спријечена је намјера непријатељских снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

Током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а тешко рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде, док је у току Одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју укупно страдало 217 бораца.

За одбрану вјековне српске земље и народа своје животе је дало седам српских јунака: Берибака Тихомир, Божовић Мирко, Крстовић Момчило, Мијовић Мирко, Нинковић Радивоје, Симанић Василије и Шеховац Милинко.

Одбрана Војковића била је један од преломних тренутака у Одбрамбено-отаџбинском рату, а послије ове битке бошњачке снаге се више нису усудиле озбиљније нападати српску тероторију.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју страдало је 217 бораца.

У току рата почело је обиљежавањем овог значајног датума за српски народ овог простора. По завршетку рата, обиљежавање четвртог августа је интензивирано како би сви становници Сарајевско–романијске регије одали почаст борцима који су животом спасили Србе од прогона.

Општина Источна Илиџа и ОБО "Илиџански борац" осим овог вјерског обреда, организовала је низ културних и спортских активности с циљем достојног обиљежавања велике битке за одбрану Источне Илиџе и чувања успомене на погинуле српске хероје.

Коментари 0
Повезане вијести
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО) Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)
Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источној Илиџи Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источн...
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 0m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 42m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 10m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 31m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 40m
    0