Божовић: У процесе против СДС-а укључени су и домаћи и међународни фактори (ВИДЕО)

05.06.2024. 18:58
2
ИЗВОР: katera.news

Начелник општине Источна Илиџа и функционер Српске демократске странке Маринко Божовић гостовао је јуче у емисији „Шпица“ на ТВСА, те коментарисао ситуацију у којој се ова странка налази, али и најавио наредне кораке.

Божовић је нагласио да Српској демократској странци није дата могућност ни да допуни своју пријаву, него да је аутоматски одбијена, те да у процесима који се воде против ове странке учествују домаћи и међународни фактори.

Једини начин да се СДС избори на излазак на изборе у октобру, према његовим ријечима, је жалба коју је СДС већ, преко Централне изборне комисије, упутио Апелационом вијећу Суда БиХ.

- Очекујемо да у наредним данима имамо одговор и надамо се, а и то смо навели у нашој жалби, ако постоји правда и правичност, да неко неће забранити да најмање 100.000 људи изрази своју вољу и на наредним изборима гласа за кандидате Српске демократске странке. Гласачи у Републици Српској имају посебне емоције према овој странци – рекао је он, изражавајући наду да ће Апелационо вијеће пресудити у интересу свих становника, као и дијела гласача СДС-а, те задовољити основне елементарне принципе уставности БиХ и Републике Српске.

Иако су крајем марта блокирани банковни рачуни СДС-а, Божовић је подсјетио да је странка рачун отворила на физичко лице. За ЦИК је спорно управо то – што је за потребе финансирања кампање, умјесто на странку, рачун отворен на физичко лице.

- Један од чланова Изборног закона БиХ каже да треба отворити посебан рачун преко којег ће странка пословати током кампање. Тај рачун може да буде отворен или на физичко или на правно лице, експлицитно није наведено да то мора бити рачун правног субјекта, у овом случају неке од политичких партија – објаснио је Божовић.

Он је указао и на контрадикторности које су везане за тумачење и Централне изборне комисије, али да је пракса да се иде у корист странке. Како каже, он је сигуран да постоје одређени кругови који су заинтересовани да се СДС-у забрани излазак на изборе.

- То је, прије свега, дугогодишња жеља људи и оних дјелова политичких странака и предсједника одређених политичких странака у Српској и БиХ – рекао је он.

Божовић је подсјетио да је „у датом моменту Српска демократска странка била воља српског народа“.

- Као што јој и само име каже, то је демократска странка у којој се одлуке доносе демократски и сигурно преставља трн у оку оним значајним политичким субјектима, који би жељели да она не изађе на изборе и да на тај начин они добију мало већи простор међу бирачима. Односно, да на неки начин можда и велики дио становника, који је незадовољан оним што се дешава у Републици Српској и БиХ, не изађе, искаже своју вољу и промијени оно што у Српској није добро – рекао је он.

У видео-запису погледајте цијело гостовање и послушајте шта је Божовић још рекао.

 

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Ana 06.06.2024. 07:38
  Sve je tako.
 • Generic placeholder image
  Sanja 05.06.2024. 22:33
  Podrska za Marinka. Svaka cast nacelnice. Vi ste ponos nase opstine
Повезане вијести
Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО) Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
Сутра слава СДС-а у Источној Илиџи Сутра слава СДС-а у Источној Илиџи
Општински одбор и замјеник начелника Калиновика прешао у СДС Општински одбор и замјеник начелника Калиновика прешао у СДС
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  4h 56m
  4
 • Пуњене тиквице
  4h 29m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  17h 49m
  1
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  20h 19m
  0
 • Инспекција затворила два базена
  16h 20m
  0