Број погинулих у земљотресима у Турској и Сирији премашује 23.000

11.02.2023. 09:45
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Број погинулих након земљотреса који су ове недјеље погодили Турску и Сирију попео се на 23.726, према посљедњим званичним подацима, пренио је Си-Ен-Ен (CNN).

У Турској је број погинулих порастао на најмање 20.213, а повријеђено је 80.052, саопштио је турски министар здравља Фахретин Коџа.

Укупан број смртних случајева у Сирији износи 3.384 — укључујући 2.166 у областима под контролом побуњеника на сјеверозападу, према групи цивилне одбране Бијели шљемови и 1.347 мртвих у дијеловима Сирије под контролом владе, преносе сиријски државни медији.

Број повријеђених у Сирији на свим погођеним територијама износи 5.245, од чега 2.295 у областима под контролом владе и 2.950 у областима под контролом побуњеника, навео је CNN.

Слика

Фото: Танјуг

Координатор Програма Црвеног крста Србије за дјеловање у несрећама Ранко Демировић оцијенио је данас да су, према информацијама које посједује, спасилачки тимови у Турској и Сирији реаговали веома брзо након земљотреса, додајући да искуства говоре да преживјели могу да се пронађу и послије девет, односно 15 дана.

Демировић је за Танјуг рекао да иако стручњаци из области медицине говоре да послије таквих несрећа људи могу преживјети пет дана, спасиоци ће увијек учинити све да нађу још живих.

- Искуство из Јапана и Тахитија показало је да су људи преживели и после девет и 15 дана. Из спасилачког угла посматрано треба до краја исцрпети све ресурсе. Све је мање времена, али нада, из спасилачког угла гледано, не престаје - рекао је Демировић.

Истиче да је приликом земљотреса од кључног значаја превенција, али примјећује да је се сјетимо онда када се тако нешто догоди.

Превенција је, како додаје, важна од тога где је могуће градити, до тога да се испоштују прописи, али није све на прописима, већ и на грађанима, односно како да се понашамо за вријеме земљотреса.

- Гледајте да се налазите до носећих зидова, штока од врата, да сте што ниже постављени, прекриити и заштити лице, никако не истрчавајте напоље док траје потрес, не крећите се лифтовима, степеницама, већ тек када потрес прође и то дефинисаним степеништем - испричао је.

Додао је да је веома битно да се људи сами заштите испод неког чврстог предмета, као на примјер испод чврстог стола који може да издржи удар плафона који пада, а да ако се налазе у аутомобилу држе се брисаног простора.

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Тло не мирује: Нови земљотрес у региону! Тло не мирује: Нови земљотрес у региону!
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    23h 36m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    21h 43m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    15h 56m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    21h 47m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    19h 56m
    0