Број присталица СПЦ у Црној Гори порастао за 20 одсто

31.10.2022. 19:02
0
ИЗВОР: srna.rs

У Црној Гори се од издвајања из државне заједнице са Србијом за 20 одсто повећао број грађана који се изјашњавају да припадају Српској православној цркви (СПЦ), показало је истраживање Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ).

- Податак указује да се у православном корпусу проценат оних који кажу да припадају СПЦ повећао за 20 одсто, док се за референтни проценат смањио проценат оних који кажу да припадају (такозваној) црногорској православној цркви. Другим ријечима, СПЦ је временом добијала на снази - навели су из ЦЕДЕМ-а, који је с циљем анализе трендова политичког јавног мњења данас објавио анализу "Гдје је црногорско друштво 16 година од обнове државне независности?".

Истраживање је показало да је проценат оних који су исламске и католичке вјероисповијести стабилан, док се кумулативно линеарно повећавао број грађана који кажу да припадају СПЦ и смањивао број који кажу да припадају такозваној црногорској православној цркви.

У овом истраживању анализирани су трендови кључних индикатора који су информативни у друштвеном и политичком смислу.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Данас Благовијести Данас Благовијести
Сутра Благовијести Сутра Благовијести
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 21m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 14m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 20m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 47m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    9h 39m
    0