Будући бруцоши се већ ухватили у коштац с математиком

20.04.2022. 09:58
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да би заблистали на пријемном испиту и уписали се на жељени факултет, будући бруцоши у Српској и ове године имају прилику да стечено знање усаврше на часовима припремне наставе који се, након двије године, враћају у амфитеатре.

Пандемија вируса корона припремне часове је из амфитеатара била преселила у онлајн учионице и на интернет платформе.

На бањалучком Природно-математичком факултету (ПМФ) већ је почела припремна настава, а математичке заврзламе савладава нешто више од 80 будућих бруцоша.

- Три радне суботе су иза нас. Припремна настава из математике је бесплатна за све будуће бруцоше који се планирају уписати на неки од факултета на бањалучком Универзитету, а за који полажу пријемни из математике - рекла је асистент на ПМФ-у Милица Јагузовић и додала да настава траје од десет до 13 часова.

Јагузовићева је казала да се заинтересовани и даље могу пријавити, а више информација о лекцијама које изучавају могуће је пронаћи на интернет страници ове високошколске установе.

Припремну наставу из биологије ће као и до сада организовати Медицински факултет у Бањалуци, а декан те високошколске установе Ранко Шкрбић рекао је за “Глас Српске” да ће ти часови бити по завршетку школске године.

- Очекујем да ће припремна настава почети у јуну. Часови се плаћају нешто ситно, али немам сада прецизне податке о цијени - рекао је Шкрбић.

Припремну наставу организоваће и факултети Универзитета у Источном Сарајеву.

- Припрему из математике махом организују технички и други факултети на којима се изучавају студијски програми везани баш за математику. Осим тога, на неки другим студијским програмима, као што је педагогија, али и програмима друштвено-хуманистичких наука спровешћемо одређену врсту припремне наставе - рекао је проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Владимир Владичић.

Додаје да је пракса протеклих година била да се припремна настава организује у јуну, те да очекује да тако буде и ове године.

- Све већи број факултета припремну наставу организује бесплатно - истакао је Владичић.

Влада Републике Српске одобрила је упис 4.372 студента у прву годину студија првог циклуса у академској 2022/23. години. Према одлуци Владе, на буџету има мјеста за 3.283 студента, а 606 будућих студената биће уписано на самофинансирање.

Конкурс

Конкурс за упис нове генерације студената на Универзитет у Бањалуци биће објављен 8. јуна, док је полагање пријемних испита планирано 27. јуна. Како је наведено у Академском календару те високошколске установе, пријем докумената за упис у прву годину првог циклуса студија трајаће од 20. до 26. јуна, а упис кандидата који положе пријемни испит и стекну право уписа планиран је од 4. до 7. јула ове године.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 10m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    9h 8m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    17h 34m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    15h 49m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    17h 28m
    0