Царињење без папира од 1. августа у БиХ

06.07.2022. 09:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Почетак примјене Закона о царинској политици БиХ, а самим тим и НЦТС-а (новог провозног компјутерског система) дефинитивно почиње 1. августа ове године.

Према ријечима начелника Одјељења за комуникације и међународну сарадњу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратка Ковачевића, то значи да тада коначно почиње примјена Закона о царинској политици БиХ, који је усвојен још 2015. године, али његово провођење је захтијевало да у БиХ постоји сертификовано тијело за издавање квалификованог дигиталног потписа, којим ће се овјеравати електронски документи.

- Како УИО није могла више чекати да неко у БиХ постане сертификовано тијело за издавање дигиталног квалификованог потписа, Управа је сама ушла у поступак добијања овог статуса, а на путу да постанемо сертификовано тијело велику помоћ УИО је добила од Делегације ЕУ у БиХ, која је путем ИПА фондова све финансирала - рекао је Ковачевић за Фену.

Подсјетио је да је УИО у мају 2021. године постала сетификовано тијело за издавање дигиталног квалификованог потписа, чиме је испуњен услов да будуће провозне царинске декларације буду дигитално овјерене и потписане и да имају исту правну снагу као и садашњи класични печат и потпис. Зато је било планирано да почетак примјене Закона о царинској политици БиХ, а самим тим и НЦТС-а буде 1. јули 2021. године, уз услов да Парламент БиХ усвоји нови Закон о царинским прекршајима БиХ.

- Како Парламент БиХ није усвојио Закон о царинским прекршајима БиХ, Савјет министара је тада донио нову одлуку којом је почетак примјене НЦТС-а у БиХ био помјерен на 1. аугуст 2021. године. Нажалост, ни у том периоду од мјесец дана Парламентарна скупштина БиХ није засједала и није усвојила Закон о царинским прекршајима БиХ - навео је Ковачевић.

Након тога, како је додао, ова институција више није засједала, па је Савјет министара БиХ морао донијети нову одлуку којом се почетак примјене НЦТС-а помјерио на 1. јануар ове године. Како ни до тада Парламент БиХ није заједао, Савјет министара БиХ је поново донио одлуку којом је почетак примјене НЦТС-а помјерен на 1. април ове године.

- У међувремену је Закон о царинским прекршајима усвојен само у једном дому у Парламенту БиХ, док у другом дому и даље није био усвојен, што је Савјет министара БиХ натјерало да поново донесе нову одлуку којом се почетак примјене НЦТС-а у БиХ помјера на 1. август ове године. С обзиром да је Закон о царинским прекршајима БиХ коначно усвојен у Парламенту БиХ, почетак примјене Закона о царинској политици БиХ и НЦТС-а (безпапирног провоза) дефинитивно почиње 1. августа ове године - нагласио је Ковачевић.

Нови електронски провозни систем (НЦТС) подразумијева обраду царинских декларација без папира. 

То значи да ће сви учесници у електронском провозу (увозници, извозници и шпедитери), у нови систем у УИО слати провозне декларације искључиво електронским путем. 

Такви документи морају бити потписани новим дигиталним квалификованим потписом, како би имали исту правну снагу као и документи који се данас предају путем папира и који су овјерени обичним потписом и печатом.

- Конкретно то значи да ће се цијели поступак провоза роба одвијати пуно брже и уз мање трошкове. Наиме, једном кад роба крене из БиХ и када се провозном царинском декларацијом то унесе у систем, све царинске службе, од царинске службе мјеста поласка робе, преко царинских служби земаља у транзиту, до царинске службе земље гдје је крајње одредиште те робе, имаће увид у тај документ. На такав начин задржавања камиона на граничним прелазима биће пуно краћа и самим тим ће и трошкови бити мањи. Наравно, овај нови електронски транзитни систем мора прво функционисати годину дана на националном нивоу у БиХ, а након тога БиХ постаје пуноправна чланица НЦТС конвенције - казао је Ковачевић за Фену.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Млијеко у БиХ два пута скупље него у Хрватској, а маслац чак три пута Млијеко у БиХ два пута скупље него у Хрватској, а маслац чак три пута
У Српској већа казна због џоинта него за педофилију У Српској већа казна због џоинта него за педофилију
Земљотрес у БиХ Земљотрес у БиХ
Најчитаније
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  22h 54m
  1
 • Свечано откривена спомен-табла посвећена Моми Капору у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  22h 12m
  3
 • Пожар у Бутмиру стављен под контролу, ватрогасци упутили апел грађанима
  21h 32m
  0
 • Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
  22h 35m
  0
 • Сјећање на непоновљивог Мому Капора
  9h 26m
  0