Царињење без папира од 1. августа у БиХ

06.07.2022. 09:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Почетак примјене Закона о царинској политици БиХ, а самим тим и НЦТС-а (новог провозног компјутерског система) дефинитивно почиње 1. августа ове године.

Према ријечима начелника Одјељења за комуникације и међународну сарадњу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратка Ковачевића, то значи да тада коначно почиње примјена Закона о царинској политици БиХ, који је усвојен још 2015. године, али његово провођење је захтијевало да у БиХ постоји сертификовано тијело за издавање квалификованог дигиталног потписа, којим ће се овјеравати електронски документи.

- Како УИО није могла више чекати да неко у БиХ постане сертификовано тијело за издавање дигиталног квалификованог потписа, Управа је сама ушла у поступак добијања овог статуса, а на путу да постанемо сертификовано тијело велику помоћ УИО је добила од Делегације ЕУ у БиХ, која је путем ИПА фондова све финансирала - рекао је Ковачевић за Фену.

Подсјетио је да је УИО у мају 2021. године постала сетификовано тијело за издавање дигиталног квалификованог потписа, чиме је испуњен услов да будуће провозне царинске декларације буду дигитално овјерене и потписане и да имају исту правну снагу као и садашњи класични печат и потпис. Зато је било планирано да почетак примјене Закона о царинској политици БиХ, а самим тим и НЦТС-а буде 1. јули 2021. године, уз услов да Парламент БиХ усвоји нови Закон о царинским прекршајима БиХ.

- Како Парламент БиХ није усвојио Закон о царинским прекршајима БиХ, Савјет министара је тада донио нову одлуку којом је почетак примјене НЦТС-а у БиХ био помјерен на 1. аугуст 2021. године. Нажалост, ни у том периоду од мјесец дана Парламентарна скупштина БиХ није засједала и није усвојила Закон о царинским прекршајима БиХ - навео је Ковачевић.

Након тога, како је додао, ова институција више није засједала, па је Савјет министара БиХ морао донијети нову одлуку којом се почетак примјене НЦТС-а помјерио на 1. јануар ове године. Како ни до тада Парламент БиХ није заједао, Савјет министара БиХ је поново донио одлуку којом је почетак примјене НЦТС-а помјерен на 1. април ове године.

- У међувремену је Закон о царинским прекршајима усвојен само у једном дому у Парламенту БиХ, док у другом дому и даље није био усвојен, што је Савјет министара БиХ натјерало да поново донесе нову одлуку којом се почетак примјене НЦТС-а у БиХ помјера на 1. август ове године. С обзиром да је Закон о царинским прекршајима БиХ коначно усвојен у Парламенту БиХ, почетак примјене Закона о царинској политици БиХ и НЦТС-а (безпапирног провоза) дефинитивно почиње 1. августа ове године - нагласио је Ковачевић.

Нови електронски провозни систем (НЦТС) подразумијева обраду царинских декларација без папира. 

То значи да ће сви учесници у електронском провозу (увозници, извозници и шпедитери), у нови систем у УИО слати провозне декларације искључиво електронским путем. 

Такви документи морају бити потписани новим дигиталним квалификованим потписом, како би имали исту правну снагу као и документи који се данас предају путем папира и који су овјерени обичним потписом и печатом.

- Конкретно то значи да ће се цијели поступак провоза роба одвијати пуно брже и уз мање трошкове. Наиме, једном кад роба крене из БиХ и када се провозном царинском декларацијом то унесе у систем, све царинске службе, од царинске службе мјеста поласка робе, преко царинских служби земаља у транзиту, до царинске службе земље гдје је крајње одредиште те робе, имаће увид у тај документ. На такав начин задржавања камиона на граничним прелазима биће пуно краћа и самим тим ће и трошкови бити мањи. Наравно, овај нови електронски транзитни систем мора прво функционисати годину дана на националном нивоу у БиХ, а након тога БиХ постаје пуноправна чланица НЦТС конвенције - казао је Ковачевић за Фену.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Шта открива најновија листа најмоћнијих пасоша у свијету - гдје је БиХ? Шта открива најновија листа најмоћнијих пасоша у свијету - гдје је БиХ?
БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи
Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 18m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 17m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 53m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 14m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 57m
    9