Царињење без папира од 1. августа у БиХ

06.07.2022. 09:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Почетак примјене Закона о царинској политици БиХ, а самим тим и НЦТС-а (новог провозног компјутерског система) дефинитивно почиње 1. августа ове године.

Према ријечима начелника Одјељења за комуникације и међународну сарадњу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратка Ковачевића, то значи да тада коначно почиње примјена Закона о царинској политици БиХ, који је усвојен још 2015. године, али његово провођење је захтијевало да у БиХ постоји сертификовано тијело за издавање квалификованог дигиталног потписа, којим ће се овјеравати електронски документи.

- Како УИО није могла више чекати да неко у БиХ постане сертификовано тијело за издавање дигиталног квалификованог потписа, Управа је сама ушла у поступак добијања овог статуса, а на путу да постанемо сертификовано тијело велику помоћ УИО је добила од Делегације ЕУ у БиХ, која је путем ИПА фондова све финансирала - рекао је Ковачевић за Фену.

Подсјетио је да је УИО у мају 2021. године постала сетификовано тијело за издавање дигиталног квалификованог потписа, чиме је испуњен услов да будуће провозне царинске декларације буду дигитално овјерене и потписане и да имају исту правну снагу као и садашњи класични печат и потпис. Зато је било планирано да почетак примјене Закона о царинској политици БиХ, а самим тим и НЦТС-а буде 1. јули 2021. године, уз услов да Парламент БиХ усвоји нови Закон о царинским прекршајима БиХ.

- Како Парламент БиХ није усвојио Закон о царинским прекршајима БиХ, Савјет министара је тада донио нову одлуку којом је почетак примјене НЦТС-а у БиХ био помјерен на 1. аугуст 2021. године. Нажалост, ни у том периоду од мјесец дана Парламентарна скупштина БиХ није засједала и није усвојила Закон о царинским прекршајима БиХ - навео је Ковачевић.

Након тога, како је додао, ова институција више није засједала, па је Савјет министара БиХ морао донијети нову одлуку којом се почетак примјене НЦТС-а помјерио на 1. јануар ове године. Како ни до тада Парламент БиХ није заједао, Савјет министара БиХ је поново донио одлуку којом је почетак примјене НЦТС-а помјерен на 1. април ове године.

- У међувремену је Закон о царинским прекршајима усвојен само у једном дому у Парламенту БиХ, док у другом дому и даље није био усвојен, што је Савјет министара БиХ натјерало да поново донесе нову одлуку којом се почетак примјене НЦТС-а у БиХ помјера на 1. август ове године. С обзиром да је Закон о царинским прекршајима БиХ коначно усвојен у Парламенту БиХ, почетак примјене Закона о царинској политици БиХ и НЦТС-а (безпапирног провоза) дефинитивно почиње 1. августа ове године - нагласио је Ковачевић.

Нови електронски провозни систем (НЦТС) подразумијева обраду царинских декларација без папира. 

То значи да ће сви учесници у електронском провозу (увозници, извозници и шпедитери), у нови систем у УИО слати провозне декларације искључиво електронским путем. 

Такви документи морају бити потписани новим дигиталним квалификованим потписом, како би имали исту правну снагу као и документи који се данас предају путем папира и који су овјерени обичним потписом и печатом.

- Конкретно то значи да ће се цијели поступак провоза роба одвијати пуно брже и уз мање трошкове. Наиме, једном кад роба крене из БиХ и када се провозном царинском декларацијом то унесе у систем, све царинске службе, од царинске службе мјеста поласка робе, преко царинских служби земаља у транзиту, до царинске службе земље гдје је крајње одредиште те робе, имаће увид у тај документ. На такав начин задржавања камиона на граничним прелазима биће пуно краћа и самим тим ће и трошкови бити мањи. Наравно, овај нови електронски транзитни систем мора прво функционисати годину дана на националном нивоу у БиХ, а након тога БиХ постаје пуноправна чланица НЦТС конвенције - казао је Ковачевић за Фену.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Са тржишта повучена женска торба из "Пепка" Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 26m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 34m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 47m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 17m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 35m
    0