Центар за социјални рад Пале све капацитете усмјерио на помоћ социјално-угроженима

15.04.2020. 20:09
0
ИЗВОР: Катера

Сви капацитети Центра за социјални рад Пале прилагођени су новонасталој ситуацији у вези са појавом корона вируса, те се руководство Центра и запослени труде да одговоре свим захтјевима корисника током ванредног стања, рекао је данас за Катеру директор ЦЗР Пале Срђан Баралић.

Баралић каже да су све капацитете усмјерили на социјалну заштиту, док у оквиру породично-правне заштите раде само интервентне ствари, као и у случају дјечије заштите, која се регулише углавном путем документације.

- У том смислу смо већ двадесет дана усмјерени на дистрибуцију прехрамбено-хемијских пакета помоћи, коју смо обезбиједили из различитих извора. Од стране Владе Републике Српске, путем Министарства здравља и социјалне заштите и на основу датих података допремљена су нам 32 прехрамбено-хемијска пакета за најосјетљивију групу корисника, које смо у претпрошлој седмици диструбуирали на адресе истих - каже Баралић за Катеру.

Он истиче да су са компанијом "Витинка" из Козлука договорили донирање прехрамбено-санитарних пакета за осам породица, које су дистрибуирали током прошле седмице.

Слика

- Јуче је завршена подјела 300 прехрамбених пакета које су обезбиједили општина Пале и наш Центар, а у оквиру активности поводом предстојећег празника Васкрса, које сваке године проводимо. У односу на претходну годину, а с обзиром на пандемију вируса, проширили смо број корисника, јер је један број људи остао без посла - каже Баралић.

Баралић додаје да је изазов био сравнити спискове са свим организацијама, које учествују у подршци, како се не би дуплирала лица и како би обухватили што већи број породица.

- Пакети су обухватали основне, трајне животне намирнице као што су брашно, квасац, уље, со, шећер, тјестенине, рижа, јаја и друго. Такође, у току је подјела пољопривредних пакета коју води општина Пале, а гдје је учествовао и Центар за социјални рад, с циљем подстицања производње и смањења негативних ефеката пандемије вируса - каже Баралић.

Слика

Баралић каже да паљански Центар за социјални рад има три категорије корисника, односно директне, потенцијалне или повремене кориснике једнократних помоћи и трећу, новонасталу категорију, коју чине лица, која су усљед ванредног стања, остала без посла и личних примања.

- Потребно је нагласити да значајан број директних корисника има подршку породичне заједнице и да они не захтијевају директну подршку у задовољавању свакодневних потреба - каже Баралић и додаје да се у овој категорији налази 308 лица помоћи за туђу његу и помоћ, 30 корисника новчане помоћи, 62 корисника личне инвалиднине и 52 корисника једнократних помоћи.

У другој групи су корисници који се током године појављују као потенцијални и као корисници повремених једнократних помоћи, те да се таква лица посебно евидентирају и током акција помоћи се настоји и њима изаћи у сусрет.

- Ту се сада појављује трећа група лица, која су усљед ванредног стања, смањења обима посла, те забране пословања одређених фирми остала без посла и остварене зараде. Још је рано говорити о овом броју, али свакако ће бити предмет будућих анализа - каже Баралић у изјави за Катеру.

Он додаје да се протеклих дана на адресу паљанског Центра за социјални рад јавило 16 старијих лица без породичног старања, а који нису корисници услуга ЦСР Пале и који су усљед различитих околности остали сами.

Баралић наводи да Центар за социјални рад Пале има коректну сарадњу са општином Пале и ОО Црвени крст Пале, са којима су договорили и успоставу волонтерског сервиса за подршку старим, болесним и корисницима без породичне бриге, а којима је онемогућено кретање ступањем на снагу Наредбе о забрани кретања.

Слика

- Ријеч је о бесплатној достави потрепштина на кућне адресе лицима која немају могућност да их прибаве на другачији начин. С обзиром да познајемо терен, тамо гдје имамо критичне тачке, самоиницијативно смо позвали кориснике и прикупили податке о њиховим потребама - каже Баралић.

Он додаје да су, када се ради о лицима која живе далеко од центра Пала, настојали да из тих мјесних заједница ступе у контакт са особама од повјерења, која би на бази волонтирања, учествовала у достави намирница и хемијских средстава корисницима.

- Све у свему, сервис функционише без већих проблема и сви досадашњи захтјеви су ефикасно рјешавани. Такође, солидарност се у овим тешким временима показала на дјелу и код појединаца који су се сами организовали у помоћи својим комшијама, родбини и пријатељима - истиче Баралић.

Све док траје ванредно стање у Републици Српској и док пандемија вируса корона не почне да јењава, Баралић каже да остају на истом курсу и са истим циљем, а то је одговорити свим потребама и захтјевима корисника Центра за социјални рад и људи којима је помоћ потребна.

- Искористио бих прилику да позовем све оне који послују у складу са друштвено-одговорним принципима и имају могућност, да се обрате директно Центру и искажу своју подршку. Препорука за крај је да стара и болесна лица остану код својих кућа и да се не излажу ризику од заразе, чиме би вишеструко нанијели штету себи, својој породици, као и друштвеној заједници у којој бораве - каже Баралић.

Свима којима је потребна помоћ волонтерског сервиса, а још увијек нису користили његове услуге, могу се јавити на телефон Центра 057 201 120 или ОО Црвеног крста Пале 057 223 593.

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    21h 0m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    6h 33m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    21h 10m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    6h 39m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    6h 37m
    0