Четири бадема сваки дан помажу очувању здравља и љепоте

14.10.2019. 15:26
0

Од бадема се добија есенцијално уље, користи се као додатак јелима, а најчешће као популарна грицкалица.

Мада сама ријеч грицкалица подразумијева нешто нездраво, за бадем то не важи. Ријеч је о заситној, хранљивој и надасве здравој намирници која садржи витамине А, Ц, Д, Е, К, тијамин Б1, рибофлавин Б2, нијацин Б3, витамин Б5, витамин Б6, фолат Б9, холин. Од минерала – калцијум, бакар, гвожђе, магнезијум, манган, фосфор, калијум, селен, натријум, цинк. Садржи и засићене, монозасићене, полизасићене масти, угљене хидрате, протеине и значајну количину воде. Овакав састав бадем сврстава у намирнице које вишеструко помажу очувању здравља и љепоте.

Штити од срчаног удара и снижава холестерол

Научници тврде да уколико бисте дио нездравих, засићених масноћа из меса и млијека замијенили бадемом, разлога за бригу око срчаних обољења готово да не бисте имали. Томе доприносе монозасићене масне киселине, минерали и витамин Е, којем се такође приписује способност снижавања холестерола. Бадеми посједују и пробиотичка својства, те тако доприносе здрављу органа за варење.

Контролише шећер у крви и чува нервни систем

Истраживања су показала да бадем повољно утиче на шећер у крви. Довољно је да поједете 100 грама бадема свакога дана и ниво шећера биће на задовољавајућем нивоу. Осим тога, бакар и манган из ове намирнице чувају нервни и ендокрини систем, одржавају чврстину и здравље костију, нормалан крвни притисак, а подстичу и оптималан рад штитне жлезде.

За труднице и интолерантне на лактозу

Сматра се да 30 грама бадема и пола шољице млијека садрже исту количину калцијума, стога се препоручује онима који не воле млијечне производе или су интолерантни на лактозу. Будући да садржи велику количину фолне киселине, топло се савјетује и трудницама.

Бадемово уље против старења

Производи од бадема доприносе здрављу коже. Одржавају њену влажност, ублажавају иритације, спречавају знакове старења, подочњаке и стрије. Довољно је да есенцијално уље нанесете на лице или тијело свако вече пред спавање и ефекат ће бити видљив већ послије прве недјеље коришћења. Ако му додате кашику шећера, добићете изванредан пилинг за уклањање нечистоћа.

За здраве нокте и косу

Бадемово уље садржи магнезијум и цинк те повољно утиче на чврстину ноктију. Чини их отпорним и спречава њихово листање. Најбољи ефекат постиже се када након турпијања благо утрљате уље на нокте и заноктице и оставите да одстоји неколико сати. Бадем истовремено стимулише раст косе, даје јој сјај и спречава ломљење.

Бадемово млијеко

У мало воде ставите 200 грама бадема и нек одстоји између 8 и 12 сати. Сутрадан их процедите, самељите у блендеру с литар воде и екстрактом ваниле. Добијено млијеко проциједите кроз густу газу и сипајте у флашице. Чувајте у фрижидеру до седам дана, а ако вам укус није довољно добар, можете га засладити смеђим шећером.

Коментари 0
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 19m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 33m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 23m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 48m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    16h 21m
    0