Цигарете поскупљују од 1. јануара, акциза по кутији већа за 8 фенинга

02.11.2021. 13:30
1
ИЗВОР: Глас Српске

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УО УИНО) БиХ усвојио је на данашњој сједници Одлуку о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за 2022. годину.

Према усвојеној одлуци, која се заснива на Закону о акцизама у БиХ, од 1. јануара 2022. године минимална акциза износиће 166,50 КМ за 1000 комада цигарета, односно 3,33 КМ за паковање цигарета од 20 комада.

Новом одлуком специфична акциза остала је на истом нивоу, односно 1,65 КМ за паковање цигарета од 20 комада док је минимална акциза повећана са 3,25 на 3,33 КМ за исто паковање.

Акциза на дуван за пушење утврђује се у висини од 80 посто минималне акцизе и износиће 133,20 КМ по килограму.

Калкулацију малопродајне цијене, формиране сходно овој одлуци, порезни обвезници дужни су доставити надлежном регионалном центру УИНО до 30. новембра 2021. године.

Управни одбор УИНО усвојио је данас и Одлуку о утврђују количине дизел горива које се користи за потребе рудника, термоелектрана и жељезница на које се не плаћа путарина за 2022. годину.

Одредбе ове одлуке односе се на дизел гориво које користе рудници и термоелектране у процесу производње и жељезнице за погон шинских возила и то на одређену количину коју одобри УО УИНО на приједлог влада ентитета и Брчко дистрикта.

Ова одлука примјењиваће се од 1. јануара 2022. године, а за њену проведбу задужена је УИНО која ће једном у три мјесеца Управном одбору подносити извјештаје о њеној реализацији.

УО УИО на данашњој сједници, која је одржана путем видео линка, разматрао је низ одлука, измјена и допуна подзаконских аката, инцијатива те преглед активности УИО посљедња три мјесеца гдје је установљено да су приходи од ПДВ-а у значајном порасту у односу на исти период прошле године.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 02.11.2021. 19:44
    Vise gubite ovim poskupljenjima,nego da je normalna cijena cigareta,svaka druga svercovana kutija nema markicu,rszmislite malo o ovome.
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Поскупљења испразнила потрошачку корпу Поскупљења испразнила потрошачку корпу
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 4m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 11m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 53m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 31m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 3m
    0