Цијела плата на рачуну задржава конобаре

11.08.2023. 09:19
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Потпуна елиминација зараде у ковертама, загарантована права запослених, независно од обавеза послодаваца, те подјела одговорности за неиздавање фискалних рачуна кључне су мјере за опстанак и јачање домаћег угоститељства и туризма, привредних грана које се већ дуже вријеме суочавају са масовним одливом радне снаге.

Наведене мјере скројило је Удружење послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске “Хорека” у којем наводе да је пружање услуга домаћим и страним гостима огроман потенцијал Републике Српске, те да се хитно мора приступити њиховој реализацији јер је циљ унапређење, ефикасност и ефективност ове бранше. Истражујући и сумирајући стање, у “Хореки” су закључили да је секторима које заступају потребна помоћ надлежних на период од три до пет година и то на начин који неће штетити буџету Српске, већ напротив, како кажу, у будућности донијети повећање прихода.

- До тога можемо субвенцијом пореза и доприноса на запослене у овим секторима. На тај начин бисмо повећали реална примања радника, њихову кредитну способност, појачали жељу за рад у овој бранши, нанијели велики ударац сивој зони, пружили чврст темељ за нове, потенцијалне послодавце те новац из овог сектора увели у реалне токове - истакао је за “Глас” замјеник предсједника и члан Управног одбора “Хореке” Горан Куртиновић.

За остварење свих тих циљева, Куртиновић каже да су кључне три мјере, чија би примјена требало да почне већ од идуће године.

- Неопходно је права радника одвојити од обавеза послодаваца. Сваки запослени мора имати загарантована права, прије свега здравствено осигурање, без обзира на то да ли његов послодавац испуњава своје обавезе. Радник не смије бити оштећен и то питање треба да ријеше држава и послодавци. А рјешење је врло једноставно. Сваки радник који има уговор о раду треба да има право на осигурање, а да питање уплате доприноса буде између Пореске управе и послодаваца. За свако кашњење уплата држава треба да одреди камату, баш као што је случај са Управом за индиректно опорезивање БиХ - наводи Куртиновић.

Друга приоритетна мјера, прича Куртиновић, је да се радницима у угоститељству и туризму пуни износ плате уплаћује на банковне рачуне.

- Појава позната као зарада у ковертама мора отићи у прошлост. Проблем је дубок и сви су дјелимично одговорни, од послодаваца, радника па све до државе која то не санкционише, због чега и тражимо активно укључивање надлежних. Сматрамо да је потребно направити прелазни период у којем би сви послодавци имали исти износ пореза и доприноса. То је неопходно због сузбијања сиве економије, али и наших радника који са минималцем нису кредитно способни - прича Куртиновић.

Издавање фискалних рачуна, истиче он, законска је обавеза која мора бити реализована у свим објектима, али уз одговорност и послодавца и радника.

- У случајевима када се утврди да фискални рачун није издат приликом пружања услуге, казна се изриче само послодавцу иако се зна да је радник тај који је вршио непосредну услугу и био у обавези да изда рачун, а то није урадио. Тражимо да казну за неиздавање рачуна сносе солидарно и послодавац и радник или само радник, ако је свјесно избјегао да изда рачун како би нанио штету послодавцу - категоричан је Куртиновић који наводи да би реализација наведених мјера засигурно обезбиједила задовољство запослених, али и омогућила задржавање 30 одсто радне снаге која одлази на сезонски рад у приморске земље.

Планови

Горан Куртиновић наводи да Удружење “Хорека” за сљедећу годину у плану има и обуку нових радника, класификацију запослених по нивоу знања, увођење централног регистра послодаваца и радника, као и увођење правне службе за савјете у вези са примјеном прописа у овој бранши.

- Желимо људима пробудити жељу за рад, стручно напредовање и усавршавање јер нам је то веома потребно. Туризам значи вољети посао и много је љепше када се обавља у својој земљи - рекао је Куртиновић.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    9h 17m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    8h 12m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    3h 0m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    12h 34m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    4h 6m
    0