Цијена уља у Српској у паду неколико мјесеци

02.01.2023. 19:18
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Храна у Републици Српској скупља је 26 одсто, али је једна намирница од половине прошле године у паду. Ријеч је јестивом уљу чија цијена је љетос досезала око 6,80 КМ, док се тренутно може купити и нешто мање од четири КМ.

По званичним подацима Завода за статистику Републике Српске, цијена јестивог уља у маркетима широм Српске досегла је врхунац у јуну када је просјечна цијена била 5,76 КМ. Просјечна цијена у новембру била је 4,28 КМ, што значи да је уље у пет мјесеци јефтиније у просјеку за 1,48 КМ.

– Разлог за појефтињење јестивог уља је у томе што се поправља стање око дистрибуције. Омогућен је пролаз бродова из Украјине, а то би требало да утиче и на цијену пшенице и брашна – речено је недавно за "Српскаинфо" у Министарству трговине и туризма Републике Српске.

Трговци и произвођачи на територији Републике Српске формирају цијене робе и услуга слободно према условима тржишта, осим за производе садржане у Уредби о ограничавању маржи у промету робе, а којом су обухваћени производи који спадају у основне животне намирнице. То су со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, маргарин, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер, храна за дојенчад и храна за бебе и лијекови.

Пише: Тијана Грујић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pemzioner 02.01.2023. 19:52
    Kako je krenulo morace i pemzije da se koriguju smanjivanju cijena ulja .
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    19h 59m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 1m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    16h 54m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    16h 59m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 2m
    1