Цијене горива у БиХ у паду

12.12.2022. 11:53
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Цијене горива у БиХ у значајном су паду те су, у односу на већи дио године и неколико мјесеци раније, јуче биле ниже чак за марку по литру.

Тако је цијена дизела на сарајевским бензинским пумпама пала на 2,81 КМ, а бензина на 2,56 КМ по литру.

У односу на јун, цијена је мања готово за марку. Дизел се прије неколико мјесеци плаћао и 3,81 КМ по литру.

Тренутне цијене у БиХ одраз су стања на глобалном нивоу и пада цијена барела на свјетским берзама, каже предсједник Удружења прометника нафтних деривата Миленко Бошковић.

Диктира тржиште

– Дошло је до огромног пада потрошње, а берза је програмирана на понуди и потражњи. Понуда је у овом тренутку мања од потражње, јер се зими троши пуно више енергије, али имамо информације од свих прометника у ФБиХ да имају пад продаје од 35 до 40 одсто. То нема везе са свјетским дешавањима, већ је то наш интерни проблем – рекао је Бошковић.

Руска нафта

Процјене за наредни период, додаје, немогуће је дати у овом тренутку јер је ЕУ ограничила цијене руске нафте, а земље ОПЕЦ плус раније су одлучиле да смање производњу, па је дугорочно снабдијевање веома неизвијесно.

– Стале су рафинерије у Словачкој, Мађарској, као и она у Ријеци. Сада слиједи процес штимања рафинерије на другу врсту нафте јер свака нафта нема исти постотак сумпора, олова, и тако даље. Зато је даљња ситуација максимално неизвјесна – истакао је Бошковић, пише Аваз.

Шта је с храном

Грађани очекују да пад цијена горива, макар био и привремен, због јефтинијег транспорта прати и пад цијена животних намирница.

БиХ је и даље једина држава која није смањила намете на нафту и нафтне деривате, па се и даље очекује укидање или смањење акциза, а посебно ПДВ на гориво, јер је БиХ и с тренутним, ниским цијенама скупљи од Хрватске.

Коментари 0
Повезане вијести
Прасићи опет поскупјели Прасићи опет поскупјели
Колико младенце у Српској данас кошта просјечна свадба Колико младенце у Српској данас кошта просјечна свадба
Попусти спас док цијене дивљају Попусти спас док цијене дивљају
Најчитаније
 • Пронађена опојна дрога и оружје у Источном Новом Сарајеву
  9h 25m
  5
 • Пожар у Источном Старом Граду (ФОТО)
  4h 23m
  0
 • Годишњица НАТО агресије на СР Југославију (ВИДЕО)
  10h 48m
  2
 • Прасићи опет поскупјели
  15h 50m
  0
 • У току санација клизишта у Поткрајевима, саобраћај једном траком
  14h 34m
  1