Цијене нафте порасле шесту недјељу заредом

07.08.2023. 21:31
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Цијене нафте порасле су и прошле недјеље, 6. заредом, након што су највећи свјетски произвођачи Саудијска Арабија и Русија одлучиле да наставе да ограничавају своју производњу и у септембру, изазвавши забринутост око глобалне понуде.

Цијена барела на лондонском тржишту порасла је прошле недјеље за 1,4 одсто, на 86,24 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио 2,8 одсто, на 82,82 долара.

На оба тржишта цијене барела највише су од средине априла ове године.

Саудијска Арабија продужила је добровољно смањење производње нафте од милион барела дневно до краја септембра, остављајући отворена врата за још једно такво продужење након септембра. Русија је такође одлучила смањити извоз нафте за 300.000 барела дневно сљедећи мјесец.

– С настављеним смањењем производње предвиђамо тржишни мањак од више од 1.5 милиона барела дневно (бпд) у септембру, након процијењеног дефицита од око два милиона БДП у јулу и августу – навели су аналитичари УБС у биљешци клијентима.

Што се тиче потражње, према ријечима замјеника руског премијера Александера Новака након састанка министарског панела Организације земаља извозница нафте и савезника, глобална би потрошња нафте ове године могла порасти за 2,4 милиона барела дневно.

Састанак није довео до никаквих промјена у политици производње тог нафтног картела, али најављено је да ако дође до било каквих тржишних поремећаја да су одмах спремни реаговати.

У међувремену, службени амерички подаци говоре о рекордном паду залиха сирове нафте у САД претходне недјеље за 17 милиона барела, јер су извоз и прерада сирове нафте у рафинеријама порасли на врхунцу љетне сезоне путовања, што такође иде у прилог поскупљењу нафте.

У УБС очекују да ће се цијене Брента наредих мјесеци кретати у распону од 85 до 90 долара по барелу, пише See Biz.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 1m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 14m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 45m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    6h 8m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    21h 5m
    0