ЦИК објавио комплетне кандидатске листе

05.08.2022. 18:12
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ објавила је на званичној страници комплетне листе свих странака које ће учествовати на Општим изборима у октобру 2022. године.

На овогодишњим изборима грађани ће гласати за кандидате на неколико нивоа, тачније за Предсједништво БиХ, Парламент БиХ, парламенте Српске и ФБиХ, као и за кантоналне скупштине у ФБиХ.

На листи кандидата за позиције предсједника и потпредсједника Републике Српске су Милорад Додик испред СНСД-а и Јелена Тривић из ПДП-а, те  Неђо Ђурић из СПС-а, Зоран Калинић испред странке Наша прича Република Српска и Радислав Јовичић испред ДНС-а.

Ту су и Љубиша Алаџић из Српске напредне странке РС-ФБиХ „За промјене“, Никола Сувајац из НС-а,  Дејан Пејић из Либералне странке, Јусуф Арифагић из странке За државу БИХ, Давор Прањић  из коалиције ХДЗ БиХ,ХСП БиХ,ХКДУ,ХСП АС,ХСП ХБ,ХРАСТ,ХДУ, Ален Поповић из  Новог доба, Сенад Братић испред Покрета држава, Владимир Бијелић из Странке живот, као и Амир Реко из Еколошке партије Републике Српске.

На листи су и независни кандидати Иван Бегић, Далибор Ивановић, Цвијетин Миливојевић, Мирослав Илић,  Милан Анђелић, Горан Милошевић, Ана Добриловић, Душан Драгичевић,  Ћамил Дураковић, Газменд Дачај, Јеленко  Бубић, Миљан Смиљанић, Давор Деспот, Душко Ђурђевић,  Славко Драгичевић , Игор Гашевић и Славко Секулић.

Када је ријеч о српском члану Предсједништва грађани ће имати прилику да гласају за Жељку Цвијановић (СНСД), Мирка Шаровића (СДС), Ненада Нешића (ДНС), Борислава Бијелића (Странка Живот), те потпредсједника СДП-а Војина Мијатовића који наступа под коалиционим блоком Уједињени за слободну Босну и Херцеговину.

За члана Предсједништва из реда бошњачког народа бориће се Денис Бећировић, Бакир Изетбеговић те Мирсад Хаџикадић.

За члана Предсједништва из реда хрватског народа снаге ће одмјерити Жељко Комшић и Борјана Кришто.

Све кандидате за остале нивое власти можете видјети овдје.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
ЦИК одбио да овјери шест кандидатских листа ЦИК одбио да овјери шест кандидатских листа
До 15. јула обавезна едукација општинских и градских изборних комисија До 15. јула обавезна едукација општинских и градских изборних комисија
Изборна кампања почиње 2. септембра Изборна кампања почиње 2. септембра
Најчитаније
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  23h 17m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  6h 13m
  12
 • Сунцобран убио жену
  5h 1m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  22h 8m
  0
 • Скупштина дала коначно име - Република Српска
  9h 24m
  0