ЦИК: "Поштовати прописе при сакупљању потписа подршке странкама и појединцима"

16.05.2022. 10:05
0
ИЗВОР: Srpska.info

Из Централне изборне комисије упутиле су упозорење особама одговорним за прикупљање потписа подршке бирача политичким субјектима за учешће на изборима.

Ускладу са одредбама Изборног закона БиХ пријава за овјеру учешћа на изборима политичке странке или независног кандидата састоји се од списка који садржи име и презиме, оригиналан потпис, број важеће личне карте и јединствени матични број сваког бирача уписаног у Централни бирачки списак који подржава пријаву политичке странке или независног кандидата.

Политичке странке или независни кандидати, дужни су потписе прикупљати само на обрасцима које им додјели Централна изборна комисија БиХ. Остали обрасци, које достави политичка странка или независни кандидат, не узимају се у обзир, наводе из ЦИК.

– Битно је нагласити, да образац за потписе такође садржи име и презиме, број важеће личне карте, оригинални потпис и јединствени матични број особе која је одговорна за прикупљање потписа подршке. Одговорна особа својим потписом потврђује вјеродостојност и истинитост прикупљених потписа подршке – саопштено је из ЦИК.

Централна изборна комисија БиХ је на Локалним изборима 2020. године утврдила да се на обрасцима за прикупљане потписа подршке налазе и потписи за умрле особа, о чему је поднијела 173 пријаве надлежним тужилаштвима.

– Упозоравамо одговорне особе за прикупљање потписа подршке бирача да то раде у складу са законом и да се не доведу у ситуацију да почине кривично дјело. Рок за подношење пријава политичких странака и неовисних кандидата за учешће на Општим изборима 2022. године истиче у петак, 20. маја године у 16 сати – наводе из ЦИК, преноси Кликс.

Коментари 0
Повезане вијести
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    21h 34m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    20h 47m
    0
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    3h 37m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    22h 55m
    3
  • “Случајна” грешка пуни касе трговаца
    23h 19m
    0