Цикотић незаконито зауставио одлазак мировњака у Јужни Судан

24.04.2021. 12:40
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић самоиницијативно је и без неопходне одлуке Предсједништва БиХ зауставио упућивање полицијских службеника из БиХ у мировну мисију у Јужни Судан, сазнаје  портал "Глас Српске".

Према тврдњама извора из Министарства безбједности, овај лист преноси да је Цикотић већ обавијестио УН да БиХ неће извршити ротацију својих полицијских службеника у Мисији УН у Јужном Судану.

- Наш извор каже да је то шокантно и мимо прописаних процедура зато што министар безбједности не може самоиницијативно и без става Предсједништва БиХ донијети такву одлуку- наводи  портал"Глас Српске".

Лист преноси и да је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач тражио од Цикотића објашњење у вези са овим питањем зато што су од шесторице полицајаца који је требало да иду у Јужни Судан њих петорица из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

- Цикотић је послао шокантан одговор у којем је навео да је Министарство безбједности током припрема за упућивање посљедње ротација полицијских службеника добило информацију да је у Јужном Судану дошло до погоршања безбједносне и политичке ситуације и да то угрожава безбједност полицијских службеника из БиХ- објашњава извор.

Он додаје да је Савјет министара на Цикотићеву иницијативу предложио Предсједништву БиХ да привремено суспендује учешће полицајаца из БиХ у Јужном Судану.

- Иако Предсједништво није донијело никакву одлуку, Цикотић је потпуно обрнуо тезе и, позивајући се на тај приједлог Савјета министара упућен Предсједништву БиХ, навео да Министарство безбједности не може самостално да донесе одлуку о слању полицијских службеника у Јужни Судан. То је чисти безобразлук, јер је он управо самостално донио одлуку да заустави слање полицајаца из БиХ у мировну мисију у Јужни Судан, зато што такву одлуку може да донесе искључиво Предсједништво БиХ-  објашњава саговорник портала "Глас Српске".

Осим тога, истиче он, Цикотић није од шефа контингента БиХ у Јужном Судану затражио став и препоруку за поступање.

Члан Заједничке парламентарне Комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да је затечена новим бошњачким насртајем на институције БиХ.

- Уз 15 полицијских службеника из БиХ који се већ налазе у Јужном Судану, тамо је требало да оде још шест полицајаца из БиХ, али је то незаконито зауставио Селмо Цикотић уз помоћ директора Обавјештајно-безбједносне агенције Османа Мехмедагића-  каже Мајкићева, која је и делегат СНСЂа у Дому народа БиХ.

Она истиче да чињеница да од те шесторице полицајаца њих пет долази из МУП-а Републике Српске представља могући мотив за такво понашање Цикотића и Мехмедагића, али каже да има још једно значајно питање које упућује на то да се иза свега не крије никакво погоршање безбједносне ситуације.

- Ко је извршио безбједносну провјеру и оцијенио да је погоршана ситуација у Јужном Судану, ако нико није тражио мишљење од шефа мировног контингента БиХ који је, такође, припадник МУП-а Републике Српске. Ово упућује на то да је оћена о погоршању безбједносне ситуације у Јужном Судану донесена у врху СДА, а не на основу валидних проћена- каже Мајкићева.

Према тврдњама извора "Гласа Српске", информације о погоршању безбједносне и политичке ситуације у Јужном Судану Министарству безбједности доставио је директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић, агенције која истовремено нема информације о нестанку оружја из касарни у БиХ и сличним стварима.

Коментари 0
Повезане вијести
Цикотић осуђен првостепено на три године затвора Цикотић осуђен првостепено на три године затвора
Лукач: Наши људи треба да иду у мировну мисију у Судан Лукач: Наши људи треба да иду у мировну мисију у Судан
Селмо Цикотић именован за министра безбједности БиХ Селмо Цикотић именован за министра безбједности БиХ
Најчитаније
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    23h 51m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    20h 23m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 16m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    21h 1m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    7h 59m
    0