Црква у Трновом Долу добија нови сјај

18.09.2022. 16:48
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Црква Светог архангела Михаила у Трновом Долу код Билеће у којој је војвода Влатко Вуковић причестио војску прије одласка у бој на Косову, обнавља се донацијама вјерног народа, а омладина и комшије физички помажу како би смањили финансијске издатке.

Радови су почели крајем маја, а до прољећа би требало да засија у потпуно новом руху. Слиједи инексирање темеља и покривање цркве, а у зимским мјесецима радиће се унутрашњи радови.

Предсједник Одбора за обнову цркве у Трновом Долу Младен Вуковић испричао је за “Глас Српске” да је обнова дошла у правом тренутку и да ће црква, уз божију помоћ  и вјерног народа добити изглед какав и заслужује.

- Радови иду управо онако како и смо жељели. Урађено је много тога, јер су откопани темељи да се омогући инексирање, утврђивање и одстрањивање влаге. Сви су се укључили у обнову, омладинске организације, мјештани. Ово је побједа љубави ка цркви и светом храму - рекао је Вуковић.

Каже Вуковић да су ово ствари које нас у времену подијељености спајају. Људи долазе да помогну, јер знају колики је значај цркве, како за житеље, тако и Билећу па и цијели српски род.

Слика

 Фото: Уступљена фотографија

- Невјероватна је реакција људи. Отац Александар Грчић покренуо је ову причу уз вјерујући народ и хвала му на томе, без обзира што мијења парохију, важна је карика у ланцу духовности и заједништва. Ујединио је младе и старе, једноставно сви дишемо као један. Уз ту физичку помоћ јављају се људи и из Америке, Канаде и европских земаља који донирају новац и желе да дају свој допринос у обнови ове светиње - казао је Младен Вуковић и додаје да пише монографију о цркви која ће остати као аманет надолазећим генерацијама.

- Црква је до сада поправљана више пута, посљедњи пут 1984. године. Такође, записано је и да је обнављана 1694. године. До сада за ево скоро пола године више од 200 људи помогло је физички само око радова. Ово је препород народа што не могу никакви новци купити - рекао је Вуковић.

Он вјерује и да ће ово мјесто прерасти у прави духовни мир и оазу за православце широм свијета.

- Ова светиња прави је драгуљ и настојаћемо након обнове да поново буде манастир. Сваки човјек који дође да помогне и на тај начин узме учешће врати се задовољан и духовно испуњен као са литургије. Ово је пут јединства и братске слоге народа који је остао вјеран цркви, Богу и својој Херцеговини - додао је Вуковић.  

Мјештанин и члан Одбора за обнову Зоран Вуковић каже за “Глас” како нису жељели да сједе скрштених руку. Организовали су се, покренули причу, засукали рукаве и није им жао, напротив.

- Наш народ дуго времена жели да обнови цркву у којој је војвода Влатко Вуковић причестио војску прије одласка у бој на Косову. Ово је божија и наша воља. Искористићемо лијепо вријеме да се послије инексирања темеља уради и кров, што ће у глобалу значити да је већина вањских радова завршена. Зими ћемо радити финалне радове, иконостасе и унутрашње малтерисање - рекао је Зоран Вуковић.

Радује га што су се људи укључили да заједничким снагама обнове цркву.

- Овакав одзив доказ је да и даље на нашим просторима људи живе по православним правилима, притом дајући велики простор вјери, традицији и обичајима. Нисмо хтјели да гледамо како се црква обрушава и пропада, па само се сви активирали и покренули једну позитивну лавину - рекао је Зоран Вуковић.

Посебна драж је, тврди Вуковић, у томе да је свако дао донацију онолико колико је могао у датом тренутку.

- Да је ово била нека донација и да се народ није “дигао” не би имао оволику тежину. Свако од нас је дао од срца онолико колико је могао, уз то људи су оставили велики број дневница и радосни се вратили кући, јер знају да чине добру ствар. Ово је показатељ да нас црква спаја и да никада не смијемо дозволити да нам светиње пропадају - рекао је Зоран Вуковић.

И први човјек Билеће Веселин Вујовић у више наврата долазио је и помагао физички са комшијама из МЗ Баљци. Каже за “Глас” да нас овакве ствари подсјећају на историјске чињенице, али истовремено да правим приступом и добрим одзивом имамо и свијетлу будућност.

Црква, вјера и косовско предање дио су нашег идентитета и чине нас јачим.

- Обновићемо цркву и заштитити за нека боља времена. Она је са источне стране била пола у земљи, то се све требало откопати, а ту су били и археолози љетос када се то радило. Што је најбитније све се то урадило акцијама омладине. Добровољно људи долазе и то је кључ да народ хоће да је обнови за будућа покољења - рекао је Вујовић, додајући да захваљује и свим људима који било новчано или физички помажу у изградњи ове цркве.

Начелник Билеће наглашава да смо сви исти пред Богом, а да је ова велика акција показатељ да ентузијазам и вјера у Богу увијек побјеђују.

Један од најстаријих светих храмова у Херцеговини који датира из 14. вијека, а којег је зуб времена претворио у руину, добиће нову димензију. Црква је и  2006. године због својих специфичности стављена и на листу националних споменика БиХ.

Чатрња

Црква уз магистрални пут Гацко - Билећа добиће потпуно нови сјај. Зоран Вуковић наглашава да су већ обновили и чатрњу, како би ту било увијек воде.

 - Чатрња је била у катастрофалном стању, није држала воду, па смо то одмах урадили. Средили смо је, изнова малтерисали и већ је вода у њој тако да је функционална. Уз пут, то је био један од првих корака ван цркве - казао је Вуковић.

 Аутор: Милош Васиљевић

Коментари 0
Повезане вијести
Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    14h 40m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    12h 9m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    11h 27m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    6h 23m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    2h 35m
    0