Дан сјећања на Јадовно

19.06.2021. 09:47
0
ИЗВОР: СРНА

У Хрватској ће данас бити обиљежен Дан сјећања на Јадовно 1941, односно 80 година од страдања 38.000 православних Срба у комплексу логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг.

Обиљежавање организује Удружење потомака и поштовалаца жртава логора смрти Независне Државе Хрватске, Госпић-Јадовно-Паг 1941. године, уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија и Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

У складу са противепидемијским мјерама у Хрватској сабрању ће, између осталог, присуствовати и у њему учествовати мањи број потомака и поштовалаца жртава са подручја Српске, Србије и из региона.

Програм обиљежавања, 12. годину заредом, почеће у 9.00 часова у Смиљану, гдје ће у Цркви Светог Петра и Павла у кругу Меморијалног центра "Никола Тесла" бити служен парастос Светим Новомученицима јадовничким.

Уз ту цркву се налази масовна гробница са остацима више од 550 Срба из Смиљана и околине побијених током Другог свјетског рата, а уз коју је 2018. године подигнут Часни крст.

У наставку обиљежавања од 11.30 часова биће служен помен у меморијалу код Шаранове јаме на Велебиту.

Након тога је у 14.00 часова недалеко од села Ступачиново уз јаму Бадањ планирано постављање и освештање Часног крста, а у 17.30 часова у манастиру у селу Медак, посвећеном Усјековању главе Светог Јована Крститеља, биће приређено послужење.

Скуп и молитвено окупљање на Велебиту обезбјеђиваће припадници Полицијске станице Госпић, објављено је на сајту Удружења Јадовно.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких лорога намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

За само 132 дана постојања у првом ликвидационом центру НДХ Госпић-Јадовно-Паг страдало је најмање 38.000 православних Срба.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    21h 43m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 27m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    15h 12m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    12h 11m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    12h 17m
    0