Данас је Свјетски дан здравља

07.04.2021. 19:19
0
ИЗВОР: bhrt.ba

Од 1950. године, под покровитељством свјетске здравствене организације, на данашњи се дан обиљежава Свјетски дан здравља. Ове године је то под слоганом „Изградња праведнијег, здравијег свијета“.

У Свјетској здравственој организацији истичу како је крајњи циљ ангажмана ове организације да сви људи имају приступ основним здравственим услугама без обзира на социјални статус, и сам слоган указује да је неравноправност и те како видљива, и на глобалној и на регионалној разини.

Пандемија ковида 19, највећа здравствена криза у свијету, додатно је истакла чињеницу да неки људи могу живјети здравије и имати бољи приступ здравственим услугама од других.

У Босни и Херцеговини је  чињеница да је пандемија замаскирала све друге здравствене проблеме с којима се грађани сусрећу, а све болести, које су ранијих година биле на врху љествице, сада су потпуно склизнуле из статистика и евиденција.

Корона вирус је неправедно утицао на неке људе, погоршавајући већ постојеће неједнакости у здравству и добробити унутар, као и између земаља, саопштила је Свјетска здравствена организација.

Поводом Свјетског дан здравља, СЗО подсјећа да су унутар земаља, болест и смрт од корона вируса биле веће међу групама које су дискриминисане, сиромашне, социјално искључене и у лошим су свакодневним животним и радним условима, укључујући хуманитарне кризе.

Процјењује се да је пандемија прошле године довела између 119 и 124 милиона људи у екстремно сиромаштво. Постоје и увјерљиви докази да је то повећало родне разлике у запослености, тако што су жене у посљедњих 12 мјесеци остајале без посла више него мушкарци.

СЗО подсјећа да вакцине саме неће превладати корона вирус и да је и даље важна роба попут медицинског кисеоника и личне заштитне опреме, као и поуздани дијагностички тестови и лијекови.

- Барем половина свјетске популације још нема приступ основним здравственим услугама. Више од 800 милиона људи троши најмање десет одсто прихода свог домаћинства на здравствену заштиту, а из џепа сваке године готово 100 милиона људи доводи у сиромаштво -  навела је та организација УН.

Многе земље, како се наводи, суочавају се с изазовима у налажењу ресурса за конкретну акцију, па ће бити од виталне важности обезбиједити да инвестиције имају највећи утицај на оне којима је најпотребније и да заједнице у неповољном положају 

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској обољело још 236 особа
Позив синдикалаца за увећање плате
Почела вакцинација старијих од 75 година у Сарајеву
Најчитаније
 • Медвјед напао чобанина, изгризао га и поломио му руке
  19.04.2021
  1
 • Ухапшен мушкарац из Пала због пуцњаве у затвореном простору
  20.04.2021
  0
 • Рогатичанин тешко повријеђен у саобраћајној незгоди
  19.04.2021
  0
 • Пљачка пумпе у Источном Новом Сарајеву
  19.04.2021
  3
 • Влада смијенила десет директора у "Шумама Српске"
  19.04.2021
  3