Дани Војина Комадине и скуп о савременом и традиционалном

09.12.2021. 17:50
0
ИЗВОР: СРНА

 Концертом еминентних умјетника из Србије који ће извести дјела композитора Војина Комадине вечерас ће у Источном Сарајеву бити отворена манифестација Пети дани Војина Комадине, у оквиру које ће бити одржан и Трећи научни скуп "Савремено и традиционално у музичком стваралаштву".

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа истакла је да се манифестација Дани Војина Комадине и научни скуп "Савремено и традиционално у музичком стваралаштву" ове године одржавају у свјетлу значајног јубилеја - 30 година оснивања и успјешног рада Универзитета у Источном Сарајеву

- Манифестација Дани Војина Комадине одржава се у знак сјећања на нашег оснивача и првог декана Музичке академије у Источном сарајеву Војина Комадине - додала је Жужа, која се захвалила на помоћи Министарству просвјете и културе Републике Српске, Граду Источном Сарајеву и Удружењу за његовање академске музике "Нови звук" на помоћи за организовање ових манифестација.

Продекан за наставу Музичке академије Биљана Штака рекла је да се Дани Војина Комадине одржавају од 2017. године и да је ова манифестација започета са идејом обиљежавања 20 година од смрти истакнутог композитора, првог декана Музичке академије у Источном Сарајеву и првог генералног секретара Академије наука и умјетности Републике Српске, а настављена са жељом да прерасте у традиционалне сусрете композитора, извођача, музичких теоретичара и педагога.

- Дани Војина Комадине постали су мјесто гдје се кроз концерте и стручна предавања промовише савремена умјетничка музика - истакла је Штака, наводећи да се од 2019. године у оквиру Дана Војине Комадине организује и научни скуп "Савремено и традиционално у музичком стваралаштву".

Она је додала да је октобра ове године Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво скуп "Савремено и традиционално у музичком стваралаштву" рангирало као научни скуп друге категорије са међународним учешћем.

Продекан за умјетнички и научно-истраживачки рад Музичке академије у Источном Сарајеву Душан Ерак навео је да ће сутра у оквиру скупа бити одржано више предавања, промовисана штампана музикалија "Војин Комадина: Вокална камерна музика" уредника Сњежане Ђукић Чамур, те концерт гудачког оркестра и професора ове академије, који ће изводити дјела композитора ове академије.

У суботу, задњег дана манифестације, уз двије научне сесије, биће промовисана књига Озренке Бјелобрк Бабић "Особености третмана форме концерта и симфоније у дјелима Војина Комадине", те ауторски компакт диск Валентине Дутине "Бијела вила граде обиграла".

- Манифестација ће бити завршена концертом студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву који ће извести дјела домаћих композитора - рекао је Ерак.

Он је навео да су за научни скуп пријављени радови научних радника из Русије, Украјине, Србије и БиХ, а да су у научном одбору су научни радници из Украјине, Бугарске, Србије, Црне Горе и БиХ.

Син академика Војина Комадине, Зоран Комадина, који је и декан Филолошко-умјетничког факултета у Крагујевцу, истакао је да се ради о манифестацији од великог значаја и захвалио се организатору – Музичкој академији у Источном Сарајеву.

- Ријетка је прилика да се у кратком периоду одрже концерти са музиком домаћих аутора - рекао је Зоран Комадина и додао да ће на вечерашњем отварању манифестације бити изведене композиције његовог оца које су настале прије 50 година.

Он је објаснио да се ради о дјелима која одликује крајње савремен музички језик, али у којима су у сваком тренутку заступљени и традиција и фоклорни елементи.

Коментари 0
Повезане вијести
Камерни хор чувар и афирматор православне духовне музике Камерни хор чувар и афирматор православне духовне музике
Традиционални концерт студената Музичке академије у понедјељак у Источном Сарајеву Традиционални концерт студената Музичке академије у понедјељак у Источном Сарајеву
Студенти и ученици из Српске наступају на фестивалу хармонике у Београду Студенти и ученици из Српске наступају на фестивалу хармонике у Београду
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    23h 57m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 50m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    13h 14m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    8h 43m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    11h 35m
    0