Десет намирница које помажу у борби против грипа и прехладе

26.01.2021. 21:45
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ако сте ушушкани у кревету и мјерите температуру сваких 30 минута, имамо тачно оно што вам треба. Не, не још једну рунду антибиотика - већ најбоље природне саборце против грипа и прехладе.

Прилично смо сигурни да ће неко некад кихнути поред вас ове зимске сезоне и заразити вас. 

Али гутање бројних таблета и лијекова није баш увијек најбоље или једино рјешење које имате пред собом. 

Од кашљања и кихања па све до упале синуса и малаксалости - постоје одређене намирнице које ће вам послужити као природни борци против ових симптома прехладе, преноси Wаll.hr.

Неки од њих ће чак и оснажити ваш имунолошки систем тако да тијело убудуће одради што бољи посао у борби против болести!

Бананама против главобоље Ово моћно воће има неколико предности приликом борбе с болестима. Разлог? Богате су магнезијумом, електролитом који помаже против болова. Доказано је како банане чак помажу и у борби против злогласних мигрена.

Басмати рижом до бољег сна

Ако имате проблема са сном, порција риже могла би бити ваш спас! Али, не било које риже...Басмати рижа идеална је намирница која ће вас заситити дуже вријеме, а аминокиселина триптофан коју садржи, помоћи ће вам да лакше заспите.

Батат повећава бијела крвна зрнца

Када се хрвамо с неком болешћу, наша бијела крвна зрнца су на губитку јер су управо они заслужни за борбу с вирусима. Баш зато им требате помоћи и олакшати како год можете. Мрква и слатки кромпир намирнице су богате витаминима А и Ц те нутријентима који оснажују имунолошки систем. 

Бундевине сјеменке за што краћу прехладу

Када сте прехлађени ваше тијело треба што више цинка. Иако за уобичајену прехладу нема неког посебног лијека, доказано је како ће цинк помоћи у смањењу њеног трајања. 

Чај од ђумбира смањује бол у мишићима

Генерално, чај као такав је добар за грло, али чај од ђумбира смањује бол и тензије у мишићима које су повезане с прехладама и грипом. 

Лећа враћа енергију тијелу

Када смо болесни, нашем тијелу мањка енергије. Захваљујући лећи то вам више неће бити проблем. Богата је протеинима и жељезом те нуди дуготрајно повећање енергије и јача имунитет. 

Чили папричицама против упале синуса

Иако се често шалимо како су љуте намирнице добре за дисајне канале - љуте чили папричице заиста помажу против упале синуса! Плус: подстичу и ваш метаболизам. Остале љуте намирнице које могу помоћи су и curry и wasabi, према томе - једва чекамо сусхи вече!

Медом против кашља

Јесте ли знали да је научно доказано да су двије чајне кашичице меда дневно довољне за сузбијање кашља и осталих респираторних инфекција?! 

Пилећом супом у борбу против вируса

Ако одмах посегнете за мамином пилећом јухом кад се осјећате болесно, паметан потез! Не да ћете се осјећати топло и угодно док  једете, веће вам стварно може помоћи да се осјећате боље. 

Вода штити од нових симптома

Без обзира на врсту болести с којом се борите, не заборавите на генерално правило: пијте пуно воде и пазите да вам тијело увијек буде правилно хидрирано! Ако вам је обична вода пак досадна, увијек је можете зачинити воћем и направити укусну детокс воду по властитом избору. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Рекордне цијене свињетине, млијека, јаја и соли Рекордне цијене свињетине, млијека, јаја и соли
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 21m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    11h 19m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    19h 45m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    18h 0m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    19h 39m
    0