Детаљи оптужнице против Доналда Трампа

05.04.2023. 09:16
0
ИЗВОР: Танјуг

Судија који води поступак против бившег предсједника САД Доналда Трампа у Њујорку, заказао је следеће саслушање за 4. децембар, отприлике два мјесеца прије званичног почетка републиканских примарних избора за предсједничку трку 2024. годину, преноси амерички портал Хил.

Трамп је јуче саслушан на Менхетну пред судијом Хуаном Мерчаном, гдје је оптужен за 34 кривична дјела везана за тајне исплате новца звијезди филмова за одрасле Сторми Данијелс уочи избора 2016. и изјаснио се да није крив по оптужбама које му се стављају на терет.

На децембарском рочишту, судија ће одлучити о очекиваним приједлозима за одбацивање случаја, наводи амерички портал. Страначким скупом у Ајови 5. фебруара 2024, почеће примарни избори републиканаца, а њихови први предизбори у Њу Хемпширу, заказани су за 13. фебруар. Очекује се да ће Трамп искористити оптужницу против њега, како би покушао да прикупи подршку међу републиканским гласачким телом, са тврдњом да је жртва политички мотивисаног кривичног гоњења, наводи портал Хил.

Тужилац појаснио које је законе Трамп наводно прекршио

Трамп је пoручио да није учинио ништа незаконито и нагласио да "нема случаја" када је у питању његова оптужница.

- Никада нисам мислио да би се тако нешто могло догодити у Америци. Једини злочин који сам починио је да неустрашиво браним нашу нацију од оних који желе да је униште - рекао је Трамп присталицама окупљеним у његовој кући у Мар-а-Лагу у Палм Бичу на Флориди, преноси Ројтерс.

Трамп је оптужио окружног тужиоца Менхетна Алвина Брага да је хтио да га ухапси „прије него што је сазнао ишта о мени”.

Рекао је и да је судија у овом случају Хуан Мерчан „судија који мрзи Трампа”, али није понудио никакве доказе којима би подржао своју тврдњу да су они предузимали своје акције како би осујетили његову кандидатуру за Бијелу кућу, наводи британска агенција.

Раније се Трамп изјаснио да није крив на суду на Менхетну по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних докумената, пошто су га тужиоци оптужили да је организовао плаћања двјема женама прије избора 2016. како би сприечио објављивање њихових сексуалних сусрета са њим.

Окружног тужилац Менхетна Алвина Брег изјавио је  да у оптужници против Трампа није прецизирано које је законе Трамп прекршио јер "закон то не захтијева".

Међутим, Брег је указао да је Трамп прекршио изборни закон савезне државе Њујорк, према којем се "завјера ради промовисања кандидатуре нелегалним средствима" сматра злочином, преноси CNN.

Према његовим ријечима, Трамп је у периоду од девет мјесеци лично потписивао чекове свом бившем адвокату Мајклу Коену, "лажирајући трошкове за адвокатске и правне услуге обављене 2017. године".

Коен је бивши Трампов адвокат који је признао да је прије избора 2016. године платио звијезди филмова за одрасле Сторми Данијелс 130.000 долара, у замјену за њено ћутање о наводној сексуалној вези са Доналдом Трампом.

Тужилац Брег је навео да је велика порота пронашла 34 документа, у којима су евидентирана ова "кључна лажирања трошкова".

Брег је најавио да ће током поступка доказати да је Трамп давао лажне изјаве како би прикрио кривична дјела у вези са америчким предсједничким изборима 2016. године.

- Трамп је прекршио изборни закон савезне државе Њујорк према којем се завјера ради промовисања кандидатуре нелегалним средствима сматра злочином - рекао је тужилац Брег и навео да је ријеч о давању лажних изјава, укључујући и оне које су  пласиране пореским властима.

Шта садрже тачке оптужнице

Све 34 тачке јуче отпечаћене оптужнице против Доналда Трампа односе се на одређену пословну евиденцију Трампове организације за које тужиоци тврде да је у више наврата преправљана уношењем лажних података.

Наводне лажиране фактуре се односе на рачуне издате на име Мајкла Коена, или на чековне рачуна Доналда Ј. Трампа током 2017. године, наводи се у оптужници, преноси CNN.

У оптужници, која има 16 страна, износе се нови детаљи о плану који је, према наводима тужиоца, обухватао више исплата двјема женама, међу којима је и  Сторми Данијелс, које су наводиле да су биле у сексуалним односима са Трампом неколико година раније, као и вратару у Трамповом торњу који је тврдио да има причу о наводном Трамповом ванбрачном дјетету, наводи „Глас Америке“.

Како преноси CNN, према оптужници, главни уредник и извршни директор Нешенел енквајерера обратио се Мајклу Коену 2016. године и рекао му да Сторми Данијелс тврди да је имала аферу са Доналдом Трампом.

Коен је, како се наводи у оптужници, преговарао потом о тајној исплати новца како би "обезбиједио да се Денијелсова не оглашава о афери", покушавајући да спријечи откривање штетних информација у посљедњих неколико недјеља прије председничких избора.

Трамп је, међутим, наводно дао инструкције Коену да одложи плаћање Данијелсовој "што је дуже могуће".

Тужиоци тврде да је Трамп био дио незаконитог плана за сузбијање негативних информација, укључујући незакониту уплату од 130.000 долара с циљем да се сузбију негативне информације које би штетиле његовој кампањи.

Јуле се Трампу и његовим адвокатима указала прва прилика да у потпуности испитају обим оптужнице и сагледају шта ће све тужиоци морати да докажу током суђења.

Трамп је ушао у судницу спорим кораком, скенирајући новинаре, а током свог обраћања глас му је био одмјерен и гледао је у судију док је говорио.

По изласку из суда након читања оптужнице, адвокат Доналда Трампа Тод Бланш рекао је да је његов клијент "фрустриран и узнемирен", а тужиоца у овом случају је оптужио да је покренуо процес "политичког кривичног гоњења".

- Ово није био добар дан. Нисам очекивао да ће се ово десити у овој земљи. Не очекујете да ће се ово догодити некоме ко је био предсједник Сједињених Држава - рекао је Бланш.

Сљедеће лично саслушање у случају бившег Трампа заказано је за 4. децембар у Њујорку.

Према законима државе Њујорк, све заједно, оптужбе против Трампа носе максималну казну од више од 100 година затвора, али би, како се наводи у извјештају Ројтерса, у случају да бивши предсједник буде проглашен кривим, затворска казна готово сигурно била далеко мања од тога.

Његови адвокати најављују тешку борбу да се оптужбе повуку.

Коментари 0
Повезане вијести
Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО) Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 49m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    16h 3m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    13h 53m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    6h 18m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    17h 8m
    0