Детаљи оптужнице против Пашајлића: Свјесно кћерку држао 15 мјесеци у кади

28.04.2023. 13:15
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Прво основно јавно тужилаштво у Београду подигло је у рекордном року оптужницу против Уроша Пашајлића, због сумње да је 15 мјесеци држао саму у стану у Миријеву, без хране, воде и адекватне бриге, своју осмогодишњу кћерку, која је 24. марта пронађена у кади једва жива.

Поред кривичног дјела насиље у породици, Пашајлић се оптужницом терети и за кривично дјело злостављање и мучење своје емотивне партнерке И. Л, пише Курир.

Застрашивао и вријеђао

- Окривљеном У. П. стављено је на терет да је током 2022. до 24. марта 2023. године безобзирним понашањем угрожавао телесни интегритет и душевно стање своје ћерке, малолетне оштећене, чиме је учинио кривично дело насиље у породици у стицају са кривичним делом злостављање и мучење које је учинио на штету емотивне партнерке И. Л. на тај начин што ју је у континуитету застрашивао, претио, вређао је и држао затвореном - наводи се у саопштењу Првог тужилаштва.

Како су даље навели, у току истраге против окривљеног, испитане су и мајка девојчице Н. Т., оштећена И. Л. и полицајска службеница ПС Палилула која је прва ушла у стан након пријаве да се у њему налази девојчица.

- Наложено је неуропсихијатријско вештачење, из чијег налаза произлази да је окривљени био урачунљив у време извршења кривичног дела, да је способан да учествује у кривичном поступку, као и да је исти завистан од употребе опојних дрога и од употребе алкохола - додало је тужилаштво:

Прибављена је медицинска документација која се односи на здравствено стање малољетне оштећене, прецизније документација која се односи на стање у ком је девојчица примљена на љекарске прегледе, као и у каквом здравственом стању се сада налази.

Полиција је након пријаве расписала потрагу за Урошем Пашајлићем који је ухапшен након четри дана бјекства у кући свог пријатеља на Карабурми, гдје је лишен слободе. Након саслушања одређено му је задржавање до 30 дана.

- Тужилаштво ће за извршење сваког од наведених кривичних дела предложити суду изрицање максималне казне према окривљеном, као и изрицање мере безбедности обавезно лечење наркомана и обавезног лечења алкохоличара у складу са налазом и мишљењем судског вештака - стоји у саопштењу Првог ОЈТ где се наводи да ће истрага утврдити и да ли је Пашајлић имао помагача.

Лагао да је код стрине

Подсјетимо, за стравичан случај сазнало се када је Пашајлићева партнерка И. Л. 24. марта, након петодневног заточеништва у стану у Боричи, у ком је живјела са Пашајлићем 15 мјесеци и у ком ју је он држао закључану и тукао је, успјела да побјегне и оде у полицију. Полицајцима је испричала да ју је Урош данима тукао, пријетио јој и рекао јој “да због ње његова кћерка из првог брака нема шта да једе”.

- Рекла је да је до тада мислила да Урошеву ћерку чува његова стрина, јер јој он то рекао. Међутом, током тортуре је схватила да је дете вероватно само у стану. Нажалост, то се испоставило као тачно - подсећа извор.

Пропуст институција, истрага још није готова

Занемаривана дјевојчица је рођена 2015. и тада је дата у Дом за незбринуту дјецу, јер су се оба родитеља у то време личила у Драјзеровој. У 2018. суд је доделио старатељство оцу, а вјештаци су га процијенили као подобног родитеља, док је мајка тада лишена родитељског права.

- Иако је од рођења на евиденцији Центра за социјални рад, допуштено је да дете умало умре од глади, само и закључано у стану. Девојчица није ишла ни у обавезно предшколско, а није кренула ни у први разред основне школе. Такође, никада није ишла код лекара, нити примала вакцине - подсјећа извор и додаје да је Више јавно тужилаштво у Београду са полицијом и УКП покренуло истрагу како би се утцврдило ко је до надлежних институција направио пропусте.

Потресна сцена

Полицијска службеница која је отишла у стан у Миријеву по пријави И. Л. у свом сведочењу у Првом основном јавном тужилаштву у Београду, описала је у каквом је стању затекла девојчицу.

- Када смо ушли, у стану није било светла, али је светло било упаљено у купатилу. Врата купатила су била закључана са спољне стране и кључ је био у брави. Када смо отворили, из каде се промолила девојчица која није устала, већ се само придигла у седећи положај. На себи је имала јакницу са капуљачом, доњи део тренерке, одећа је почела да спада када сам је узела у наручје јер је била много мршава. У кади није било постељине, лежала је на некој крпи - изјавила је полицајка.

Коментари 0
Повезане вијести
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    0m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 9m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 14m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 57m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    16h 3m
    0