Ђого: Постоји још много лекција које Срби треба да науче

05.03.2023. 21:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Професор на Богословском факултету у Фочи Дарко Ђого истакао је вечерас да је српски народ у 20. вијеку много пропатио и да је научио нешто на заблудама, али да постоји још много лекција које треба да научи да би постао бољи него што је био, како би припао Христу.

- Тиме бисмо ријешили наша духовна стања, како појединачно, тако и као народ - истакао је Ђого на предавању о теми "Велики пост и српски 20. вијек: Учимо ли на заблудама?" којим је вечерас почео циклус великопосних предавања које у Културном центру Источно Ново Сарајево организује Православни центар за младе Митрополије дабробосанске.

Ђого је новинарима у Источном Сарајеву рекао да је у традицији православља да се у току Великог поста људи више окрену свом животу и преиспитивању одлука и карактерних особина, што је и суштина поста у приличној мјери.

- Када преиспитујемо свој погрешне одлуке у личном животу, онда се запитамо зашто је стање такво да смо поприлично незадовољни, и то много чешће другима него собом, иако нас пост позива да будемо прво критични ка себи, а касније ка другима - додао је Ђого.

Говорећи о данашњем времену, Ђого је истакао да је непримјерено говорити о себи кроз двије призме које се најчешће помињу, једна је хиперкритична, гдје своје заблуде човјек проглашава трајним стањима и говори да је све пропало.

- Са друге стране не одговара да о себи мислимо као народу који се већ препородио - додао је он.

Ђого је нагласио да ништа не може да замијени лични подвиг и лични сусрет са Христом, ни за једног човјека, ни за један народ и додао да је важно да се човјек не преда очајању, већ да се преда борби.

Слика

Фото: srna.rs

Вечерашње предавање уљепшали су полазници дјечијег хора Православног центра за младе који су извели пјесму "Ми смо деца неба".

Циклус великопосних предавања које организује Православни центар за младе Митрополије дабробосанске подржали су град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Ђого: Не наметати негативне етикете страдалничком српском народу Ђого: Не наметати негативне етикете страдалничком српском народу
У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО) У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО)
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  10h 39m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  15h 53m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  6h 24m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  14h 42m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  12h 21m
  4