Ђукановић вратио на поновно одлучивање Закон о слободи вјероисповијести

02.01.2021. 17:42
0
ИЗВОР: РТРС

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је на поновно одлучивање законе које је донијела црногорска скупштина на сједници 29. децембра 2020. године, међу којима су у измјене Закона о слободи вјероисповијести.

Поред Закона о измјенама и допунама закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, на скупштинској сједници 29. децембра усвојени су и Закон о измјенама и допунама закона о државним службеницима и намјештеницима, Закон о допунама закона о здравственој заштити, Закон о измјенама и допунама закона о кредитним институцијама, Закон о измјенама закона о санацији кредитних институција и Закон о измјенама и допунама закона о фискализацији у промету производа и услуга.

Мило Ђукановић је, наводећи разлоге за одлуку, подсјетио да је сходно члану 90 став 3 Пословника Скупштине прописано: "Кворум се утврђује примјеном електронског система за гласање, на начин што је сваки посланик дужан да се лично идентификује (пријави) убацивањем идентификационе картице у посланички пулт на свом сједишту или на основу евиденције генералног секретара Скупштине".

- Стога је отворено питање да ли је приликом почетка предметне сједнице и усвајања њеног дневног реда постојао кворум, а самим тим и питање демократског легитимитета, као и усаглашености усвојених закона са Уставом Црне Горе и важећим правним прописима - навео је Ђукановић у документу упућеном предсједнику Парламента Алекси Бечићу.

Указао је и на "отворено правно питање" констатовања престанка мандата посланику Филипу Аџићу и потврђивања мандата Суаде Зороњић, с обзиром на, како наводи, већински донешену негативну одлуку Државне изборне комисије, "као и на укупну парламентарну праксу у Црној Гори да се мандат члана Парламента потврђује тек на приједлог тог независног институционалног ауторитета."

Парламент Црне Горе усвојио је измјене и допуне Закона о слободи вјероисповијести 29. децембра. За то је гласао 41 посланик владајуће већине. Опозиција није присуствовала сједници.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 38m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    9h 10m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    11h 54m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    7h 32m
    0
  • Данас Марковдан
    16h 20m
    0