Додик, Комшић и Џаферовић за 20 одсто повећали плате радницима

14.02.2020. 08:49
0

Предсједништво БиХ донијело је 3. фебруара 2020. године закључак којим повећава плате радницима Предсједништва БиХ, укључујући и савјетнике у кабинетима Жељка Комшића, Милорада Додика и Шефика Џаферовића.

Лоша економска ситуација у БиХ није спријечила чланове Предсједништва БиХ да донесу тај закључак. Комшић, Додик и Џаферовић одлучили су да додатно стимулишу раднике за њихов рад и то додатком на плату од 20 одсто. Наравно, средствима која се исплаћују из џепова грађана БиХ, сазнаје Кlix.

Закључак је усвојен на сједници Предсједништва БиХ. Посебно је занимљиво што се чланови Предсједништва БиХ позивају само на Пословник о раду Предсједништва БиХ, а за који сматрају да им даје овлаштењаи и да повећају плате радницима у Предсједништву БиХ, својим савјетницима и шефовима кабинета.

– Утврђује се додатак на плату свим радним особама у Предсједништву БиХ, осим члановима Предсједништва БиХ и раднику у кабинету официра за везу с Међународним кривичним судом за бившу Југославију (МКСЈ) у иностранству, у проценту од 20 одсто од основне плате појединачно, због посебних услова радних мјеста, с примјеном од дана ступања на снагу Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. Годину – пише у закључку који потписује предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Даље се наводи како се “задужује Савјет министара БиХ да у року од 15 дана од пријема овог закључка предузме све потребне радње ради његовог провођења” те да “овај закључак ступа на снагу даном доношења”.

У пракси ово значи да су Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић увећали плате својим шефовима кабинета за око 600 КМ с обзиром на то да шефови кабинета чланова Предсједништва БиХ без додатка од 600 КМ примају плату у износу од око 3.000 КМ, односно да су увећали плаће својим савјетницима за око 420 КМ, јер савјетници без додатка примају око 2.100 КМ нето плаће.

Подсјећања ради, Комшић, Додик и Џаферовић су одмах након преузимања дужности чланова Предсједништва БиХ донијели одлуку којом су повећали број савјетника, сарадника и административног особља у својим кабинетима. Измјенама Правилника о унутрашњој организацији и запошљавању у кабинетима чланова Предсједништва БиХ повећали су број савјетника са шест на десет, број сарадника са два на четири и број административног особља са пет на осам.

Државни парламентарци су крајем 2019. године указали на то да је Предсједништво Босне и Херцеговине “прогурало” у ажурираној верзији буџета БиХ за 2019. годину повећање од 100 хиљада КМ за запошљавање чак 24 особе у овој институцији у септембру прошле године.

Иначе, према подацима Канцеларије за ревизију институција БиХ трошкови нето плата и накнада у Предсједништву БиХ закључно с 31. децембром 2018. године износили су 3.614.057 КМ, од чега се на непосредну потрошњу односи 3.307.464 КМ, док се остатак односи на нето плате за официре за везу. Просјечан број запослених за које су исплаћене бруто плате у Предсједништву БиХ је 107.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Војним лицима од 17. јуна плате веће и до десет одсто
Предсједништво БиХ: Предстоје тешки дани, епидемија није достигла врхунац
Додик: Вечерњи пријем је прослава почетка прогона Срба из Сарајева
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву погоршана епидемиолошка ситуација (ВИДЕО)
  10.07.2020
  1
 • Саопштење Немање Поповића поводом прилога емитованог на ОСМ ТВ
  10.07.2020
  3
 • Тешко повријеђен мотоциклиста у Палама
  10.07.2020
  0
 • Браћа умрла од короне, отац лежи у болници
  11.07.2020
  0
 • Маринко Божовић: Отворено писмо Небојши Шешлији, шефу Kлуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа
  10.07.2020
  0