Додик: Српска нема план да се отцијепи од БиХ

16.11.2021. 18:54
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Република Српска остаје посвећена Дејтонском споразуму, остаје привржена миру и није спремна на било каквих активности које би угрозиле тај мир.

Поручио је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, након састанка са савјетником у америчком Министарству иностраних послова, Дереком Колетом.

Истакао је да је Колет добро упознат са суштином Дејтонског споразума, те да из тог разлога није требало много времена да се упозна са тренутним стањем.

– Република Српска инсистира да и други у БиХ поштују слово Дејтонског споразума и Устав БиХ, а то исто очекујемо и од међународне заједнице, међународног фактора који је уплетен у унутрашњост БиХ – рекао је Додик

Нагласио је да Српска поштује правни оквир БиХ, који је предвиђен Дејтонским споразумом, и да ће наставити правну борбу за поштовање Устава.

– Република Српска нема план о отцјепљењу, како желе да нам припишу и о томе се прича. У БиХ постоје они који оптужују Републику Српску да ради на дестабилизацији и да поступа супротно од онога што налаже Дејтонски споразум, што је једна врста безобразлука. БиХ може да егзистира само ако уважава историјске и етничке реалности, једино тако има смисла и једино тако може да остане одржива – рекао је Додик.

Додик је додао да очекује да ће колегијум Народне скупштине Републике Српске ускоро заказати посебну сједницу о враћању надлежности.

– Учинићемо све да санирамо одлуке Уставног суда које су нанијеле штету Републици Српској – истакао је Додик.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Apsurdistan 19.11.2021. 12:57
  Ima li iko vise da ga ozbiljno shvata.. /\
 • Generic placeholder image
  Ma 17.11.2021. 16:49
  Ovaj ne zna sta hoce, non stop se premislja
Повезане вијести
Настава у Српској почиње у понедјељак, 24. јануара Настава у Српској почиње у понедјељак, 24. јануара
Већина опозива у Српској завршава неславно, а буџети општина и градова све тањи Већина опозива у Српској завршава неславно, а буџети општина и градова све тањи
Свака породиља у Српској од сада има право на 500 КМ помоћи државе Свака породиља у Српској од сада има право на 500 КМ помоћи државе
Најчитаније
 • Ђорђе Мочевић најбржи у пливању за Часни крст на Жељезници у Војковићима
  3h 33m
  0
 • Повећана основица примања за борачке категорије у Српској
  22h 39m
  0
 • Данас пливање за Часни крст на ријеци Жељезници у Војковићима
  7h 3m
  0
 • Паљанин Петар Благојевић нови фудбалер Simm Baua
  17h 33m
  0
 • Због дуга за РТВ таксу заплијенили му тракторску брначу (ФОТО)
  18h 13m
  3