Док млади одлазе из земље, министре савјетују пензионери

05.05.2021. 19:58
0
ИЗВОР: Srpskainfo.com

Опет је страначка, родбинска или нека друга погодност стала испред стручности и младости.

УВлади Републике Српске, према званичним подацима, само једно министарство нема ниједног савјетника.

У другим министарствима поред великог броја стручних сарадника, има 28 запослених савјетника, а међу њима чак и доста пензионера који узимају двије накнаде.

Право вијеће стараца, каже Немања Лендић из Градишке.

– Антички грчки полис Спарта посједовао је вијеће стараца звано Герузија које је бројало 28 чланова, старијих од 60 година. Функције су биле изборне, а сам положај је утврдио законодавац Ликург. А то вијеће Герузија је водило ријеч поводом свега, ратова, економије итд. А сада, познавајући Владу РС, не сумњам да су већина политичара заљубљеници у антику и класику и да желе несебично да дијеле власт са народом у духу исконске демократије, па су се досјетили да организују демократију на узор старих грка, твораца исте – каже Лендић.

Уз податке о званичном броју запослених, нема информација о стручним квалификацијама бројних савјетника у Влади Српске.

Такође, за разлику од неких напреднијих држава гдје савјетници често те функције обављају бесплатно, код нас је познато да су савјетничка мјеста добро плаћена, бар ако их поредимо са просјечном или најнижом платом у Републици Српској.

Владимир Станић из Требиња, каже да док год народ затвара очи на овакве и сличне ствари, неће бити друштвеног напретка.

– Нема ту ништа чудно, заиста, ту је једино чудан народ који затвара очи како на то, тако и на све остале ненормалности и неправилности у друштву, а како сијемо тако ћемо и жњети. Због тога нам нажалост и јесте овакво стање у друштву, а бојим се ако се мало не тргнемо да ће нам бити и горе, много горе. Неријетко се деси да такви неким својим поступциме превазиђу и чувене Надреалисте, колико год то ненеормално и немогуће изгледало – каже Станић.

Савјетници су јако потребни и корисни у свим областима, било да се ради о приватним компанијама или државним институцијама.

Ти људи су експерти у области за коју се ангажују и њихово знање је веома корисно онима који доносе коначне одлуке.

Каже ово политиколог Велизар Антић. Међутим, он додаје да је код нас и ова област, као и цјелокупно друштво, доспјело под утицај политичких партија.

– Па се на савјетничка мјеста доводе људи који су партијски послушници и који су на одређени начин задужили партију па им савјетничко мјесто дође као неки вид надокнаде за претходни рад. Тако да је и ова област постала простор за задовољавање интереса политичких партија и савјетницима је најважнија квалификација да су чланови партије или да су у родбинским и пријатељским везама са политичарима, а не да имају знање потребно за савјетничку позицију – каже Антић.

Такође, он додаје да ова област није у довољној мјери регулисана у смисли да је јасно утврђено колико савјетника је потребно на одређеним позицијама било у министарствима, агенцијама или јавним предузећима.

– Није проблем што се на позиције савјетника долази мимо конкурса. Савјетници треба да помажу онима који доносе одлуке и они морају да имају повјерења у те људе. Најважније је да савјетници имају потребно знање како би онима који доносе одлуке, а који нису у довољној мјери стручни за одређене области олакшали посао – каже Антић.

Проблем настаје код нас, сматра он, што ти људи који су савјетници долазе на то мјесто по партијској, родбинској или пријатељској линији и немају потребне квалификације за те позиције.

Број савјетника

Од 16 министарстава у Влади РС, девет министарстава има по два савјетника, док пет министарстава има по једног савјетника.

Министарство унутрашњих послова нема попуњено мјесто савјетника, али зато има пет стручних савјетника.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је једино министарство које нема ниједног савјетника.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
"Гугл" избрисао сајтове институција Српске "Гугл" избрисао сајтове институција Српске
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    17h 19m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    22h 52m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    23h 44m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    2h 52m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    23h 49m
    0