Доктори упозоравају: Дијете се може утопити у базену за мање од 30 секунди

02.10.2024. 16:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мали кућни базени за дјецу могу бити, ако се неадекватно одржавају, прави расадник бактерија и гљивица, али у неким случајевима чак и мјеста трагедије. Педијатри упозоравају да најмлађи у овим базенима обавезно бораве под родитељским надзором, како би се избјегло утапање. Свега 30 секунди непажње, довољно је да дође до најгорег.

За трагедију довољно мање од пола минута и 20 центиметара дубока вода

Према неким свјетским статистикама, дављење је један од чешћих узрока смрти дјеце у свијету, а већина трагедија се догоди у малим кућним базенима, које родитељи због плитке воде сматрају безбиједним. Стручњаци наглашавају да се мало дијете може удавити за мање од пола минута у базену гдје је вода дубока тек око 20 центиметара

- Дете се утапа, тихо, без вриске, плакања, звања упомоћ, зато је јако битно да се овакви базени максимално заштите, на тај начин да дете није у могућности да самостално дође до базена, а то се углавном не ради. Дете вришти када падне, али када се утапа – не чује се, јер вода уђе у дисајне путеве и настаје гушење, бори се за ваздух и нема глас - упозорава за портал еКлиника педијатар прим.др сци. мед. Ружа Бајић.

Оградите ове базене, не остављајте играчке у њима

Др Бајић наглашава да је због свега тога против коришћења оваквих базена, или уз максимални опрез, што значи да буду ограђени и тешко приступачни дјеци. Или покривени. Најгоре је ако дијете падне и изгуби свијест у њему, јер су и доктори некада беспомоћни у таквим ситуацијама.

- Прва помоћ би била да се дете што пре уочи, извади из базена и окрене с главом наниже, како би избацило воду из желуца и дисајних путева. Што пре звати хитну помоћ, нажалост, ни лекар га неће моћи спасти, ако се реагује касно. Кажу да се дете утапа за 20 до 30 секунди. Зато ако можете те базене оградите, не остављајте играчке у њима. Довољно је да дете крене да тражи играчку коју је заборавило у базену, па да се деси велика трагедија - упозорава др Ружа Бајић.

Редовно прање најбоља заштита од инфекција

Дешава се, како каже саговорница, да људи често и не прочитају упутство за коришћење ових базена.

- У овим кућним базенима мање је хлора, којег треба да буде од 0,3 до 0,6 до 1 милилитар по литру воде. Ретко ко има апарате за мерење концентрације хлора, а и ти базени су постављени на сунцу, вода брзо испарава, посебно хлор, што погодује размножавању микроорганизама. Битно је да се вода у њима редовно мења и да се том приликом обавезно добро оперу - подсјећа др Бајић.

Најчешћи проблем упала ува

Најчешћа дјечија љетња болест је упала уха, коју малишани добију и у малим кућним и на градским купалиштима. Дјецу зато треба на вријеме учити неким навикама, посебно када је у питању употреба заједничких базена.

- Сва деца треба у ове базене да уђу чиста, родитељ треба да их упозори да не мокре у базен. Уколико су у питању мала деца, стављају им се пелене које се добро затегну преко ногица, па иако се упишке да вода не улази у базен - објашњава саговорница еКлиника портала.

Шта се деси када се уши чачкају?

Др Бајић наглашава да су инфекције спољног ушног канала релативно честе код дјеце и да сам хлор мало иритира кожу спољашњег ушног канала.

- Проблем настаје и још ако је дете мало чачкало уши, или мајка штапићем чистила и можда површно оштетила епител. Вода из базена доспе у уво, ту се задржи и загреје и лако дође до инфекције спољног ушног канала. Ова инфекција није тако опасна као упала унутрашњег ува, али јако је болна, и на додир је уво болно и неопходно је лечење - каже др Ружа Бајић.

Као прва помоћ код болова могу да се користе и лијекови за скидање температуре ибупрофен или парацетамол. Уво не смије да се дира јер је болно и на додир. Како би се избјегла инфекција докторка савјетује употребу капе за купање или чепића за уши, који ће спријечити продирање воде у ушни канал. Ово стање се брзо и успјешно лијечи, али умије, како каже др Бајић, да се искомпликује код дјеце са слабијим имунитетом.

- Ова упала се најчешће лечи антибиотским капима од 5 до 7 дана и то углавном буде у реду, ретко кад пређе на бубну опну и изазове упалу унутрашњег уха, када би дете морало да пије и антибиотик -наводи др Бајић.

Никако боси на базен

Инфекције су чеше на базенима, у односу на друга купалишта и плаже, па дјеца не би требало да ходају боса на простору поред базена.

- Практично, то је топло и влажно место, погодно за развој свих бактерија и гљивица. Дешава се да дете и попије мало воде из базена. Нема бојазни од једне или две капи, али ако мало дете не разуме некад попије мало више воде и тада може доћи до стомачних инфекција, које најчешће изазивају салмонела или ешерихија коли - упозорава др Ружа Бајић.

Здравија и јача дјеца можда ће једном повратити и имати једну воденасту столицу, али ако су у питању мало болешљивија дјеца могуће су, како каже др Бајић, и теже инфекције дигестивног тракта. Ове инфекције се лијече под надзором љекара, а некада је потребна и рестрикција у исхрани. Не пије се млијеко и користи се само лагана храна – кувана мрква, пире кромпир без додатка млијека, лагана супица од пилећег меса, компот од љуштене јабуке. Дјеца до три године, не би требало да посјећују јавне базене, а малишани до 10 година могу, како сматра др Бајић, да бораве у њима под наџором родитеља.

Мазање и у хладовини

Кожа најмлађих је посебно осјетљива, па је потребно дијете заштити одговарајућим кремама и у хладовини.

- До годину дана дете не треба уопште излагати сунцу. Уколико су на сунцу, децу треба мазати кремама са УВА и УВБ заштитом. Сада постоје и нови препарати који садрже миркопигменте и они физички одбијају сунчеве зраке, немају хемијску компоненту. Не би требало боравити на суцу од 10.30 до 16 часова. Дете треба намазати кремом пола сата пре доласка на плажу, може да остане у води колико му је пријатно, а највише до 30 минута. Треба одмах да изађе из воде чим приметите да почиње да дрхти или плави - истиче др Бајић.

Не уносити дјецу на силу у воду

На плажу се може понијети неки лакши оброк као што је воће или ако је дијете гладно може и сендвич. Треба пити довољне количине воде, може и сладолед, али радије због исправности бирајте онај из фрижидера, а не на точење или кугле, савјетује др Бајић. Послије обилног ручка треба сачекати један сат па ићи на пливање, ако је у питању неки лаганији оброк нека то буде, како наводи др Бајић, 30 минута. Дјецу никако не треба на силу уносити, посебно у морску воду, јер им је вода посебно на мору хладна.

- Мало дете нема навику уласка у воду, треба га уносити у наручју, полако га квасити па ући до дубине да може ногицама да дотакне тло, како се не би уплашило и како би летовање било уживање и за децу и за родитеље - поручује саговорница еКлиника портла др Ружа Бајић.

Коментари 0
Повезане вијести
Детаљи несреће на Златибору: Дјечак се утопио на базену Детаљи несреће на Златибору: Дјечак се утопио на базену
За трен до блиставог купатила За трен до блиставог купатила
Колико слушалице заиста оштећују слух? Колико слушалице заиста оштећују слух?
Најчитаније
  • Тежак судар ђачког аутобуса и аутомобила
    11h 58m
    0
  • Куглоф
    22h 24m
    0
  • У Источној Илиџи прва нерадна недјеља биће 6. октобра
    10h 18m
    2
  • Ученик (13) претучен у основној школи: "Сина ми је песницама ударао отац његовог вршњака"
    2h 42m
    0
  • Кроз гусле струјао и бол и надање цијелог народа: 257 година од рођења Филипа Вишњића
    11h 49m
    0