Долина Праче одушевљава љепотом и пружа велике могућности

03.04.2021. 18:40
0
ИЗВОР: СРНА

Заштићено подручје клисурасто-кањонске долине ријеке Праче са пећинама Говјештица и Бања Стијена на подручју општине Рогатица пружа изузетне могућности за развој туризма и одрживи развој овог дијела Републике Српске, истакла је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

Голићева је за Срну рекла да су пејзажне вриједности највидљивије са неколико видиковаца са ивица површи који пружају поглед на најмаркантнију црту рељефа заштићеног подручја - клисурасто-кањонску долину ријеке Праче.

- Парк природе „Прача“ простире се на подручју општине Рогатица, у укупној површини од 4.067,89 хектара, а на цјелокупној површини парка установљава се режим заштите другог и трећег степена - навела је Голићева.

Она је навела да је одлука о проглашењу Парка природе "Прача", којом се ово подручје проглашава заштићеним, донесена с циљем очувања природе, као и са тежњом да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи.

- Јак утисак на посјетиоце оставља и сам приступ и кретање заштићеним подручјем дуж Праче, некадашњом ускотрачном пругом и пролазак кроз двадесетак тунела. Визуелни ефекат, уз снажан адреналински доживљај, представља и преходавање ријеке Праче ради приступа пећинама Говјештици и Бања Стијени, као и савлађивање првог језера Говјештице помоћу чамца - рекла је Голићева.

Она је навела да се управљање Парком природе "Прача" повјерава Јавном предузећу "Шуме Републике Српске", односно Шумском газдинству "Сјемећ" у Рогатици.

Голићева је појаснила да су Измјенама и допунама просторног плана Републике Српске до 2025. године, кањон ријеке Праче и пећина Говјештица планирани за заштиту као Посебни (геолошки) резерват природе, категорија један б, а пећина Бања Стијена и као споменик природе у категорији три.

 Она је додала да је и општина Рогатица ово подручје предвидјела за заштиту општинским Планом заштите природе од 2016. до 2026. године.

- Прије проглашења Парка природе „Прача“, у Републици Српској имали смо 27 заштићених подручја, чија укупна површина износи 48.822,63 хектара, што је процентуални удио од два одсто територије Српске - рекла је Голићева.

Она је навела да се са проглашењем Парка природе "Прача" површина под заштитом повећава на 52.890,53 хектара, а што представља 2,17 одсто територије Републике Српске.

Према њеним ријечима, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа израдио је Студију заштите-стручну основу за проглашење Парка природе "Прача" у оквиру пројекта "Постизање очувања биолошке разноврсности кроз успостављање и ефикасно управљање заштићеним подручјима и изградњу капацитета за заштиту природе у БиХ".

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију је припремило акт о проглашењу и обезбиједило учешће јавности.

Основна вриједност заштићеног подручја је клисурасто-кањонска долина, коју је истоимена ријека усјекла у средњем дијелу свог тока на дужини од 14,7 километара, од којих се 11,8 километара налази у обухвату заштићеног подручја.

На лијевој долинској страни, у дебелим наслагама карбонатних стијена, претежно кречњацима тријаса, формирани су бројни подземни облици карстног рељефа, а најзначајнији су: пећински систем Говјештице, који са дужином од 9.870 метара представља најдужу пећину у Републици Српској, као и пећина Бања Стијена, која се одликује по изузетном богатству и разноврсности пећинског накита, што је чини једном од најљепших пећина Српске.

Присутан је и значајан број ендемичних и реликтних врста у кањону Праче.

Ријека Прача у свом кањонском дијелу одликује се карактеристикама вода горњег тока и као такву је настањују три врсте риба: поточна пастрмка, липљен и пеш. Све установљене врсте риба у кањону ријеке Праче представљају индикаторске врсте чисте и квалитетне воде, али и доприносе атрактивности туристичке понуде, с обзиром на велики број спортских риболоваца.

Влада Републике Српске је прошле седмице на сједници донијела је одлуку о проглашењу Парка природе "Прача", којом се проглашава заштићеним подручје клисурасто-кањонске долине ријеке Праче са пећинама Говјештица и Бања Стијена, као парк природе, категорија пет – заштићени пејзажи.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Требевић проглашен Парком природе Требевић проглашен Парком природе
Општина Рогатица организује бесплатан превоз ученика на скијање на Јахорину Општина Рогатица организује бесплатан превоз ученика на скијање на Јахорину
Унапређење противпожарне заштите у Рогатици: Практична обука уз нову опрему Унапређење противпожарне заштите у Рогатици: Практична обука уз нову опрему
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    23h 10m
    0
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    1h 27m
    1
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    23h 17m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 59m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    14h 37m
    0