Др Тушевљак: Реуматоидни артритис, узроци, симптоми и лијечење

14.10.2022. 18:41
0
ИЗВОР: katera.news

Прим. др Биљана Тушевљак, специјалиста интерне медицине која се од 2012. године бави реуматологијом истакла је да је реуматоидни артритис системска упална болест везивног ткива непознатог узрока, прогресивног хроничног или субакутног тока са погоршањима и ремисијама, а која захвата више органских система.

Карастеристично обиљежје за реуматоидни артритис је перзистирајући синовитис који најчешће симетрично захвата периферне зглобове. Упала узрокује деструкцију хрскавице и коштане ерозије, што је главна карактеристика болести, појаснила је др Тушевљак.

Др Тушевљак наводи да жене приближно три пута чешће обољевају него мушкарци. Болест започиње најчешће током четврте и пете деценије живота. Током еволуције болести јавља се осјећај бола, а први нешто одређенији осјећај је јутарња укоченост у зглобовима, посебно шакама.

- Објективни видљиви знак артритиса је оток зглоба. Промјене се дешавају и на лактовима, раменима, стопалима, глежњевима, кољенима, куковима, а карактеристичне су и вангзлобне промјене, као и остеопороза - нагласила је др Тушевљак.

Према њеним ријечима реуматоидни фактор типично је антитијело у реуматоидном артритису и незаобилазни дио обраде болесника са артритисом, као и најбољи показатељ тежине болести. Ниво РФ у крви је индикатор дијагнозе, прогнозе и активности болести, те учинка терапије.

Седиментација еритроцита се обавезно контролише у току болести да се види степен активности болести и прати њен ток.

Она истиче да су антицитрулинска антитијела специфична за реуматоидни артритис и данас се одређују рутински. Радиографске промјене типичне су промјене и јављају се рано у току прве двије године болести. Прве промјене треба тражити на зглобовима шака и стопала. Обавезно правити снимке обје шаке и стопала јер су промјене у РА симетричне.

Др Тушевљак је навела да терапија укључује медикаментну терапију, медицинску рехабилитацију, хируршке интервенције, едукацију болесника и фамилије, адекватну исхрану и додала да постоји неколико група лијекова за лијечење реуматоидног артритиса, као што су нестероидни антиупални лијекови, глукокортикоиди, лијекови који модификују ток болести, те група лијекова познатија као биолошки лијекови.

Коментари 0
Повезане вијести
Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Наш град у марту постао богатији за 33 бебе Наш град у марту постао богатији за 33 бебе
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    13h 34m
    0
  • Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
    14m
    0
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    15h 41m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    21h 9m
    0
  • Стравична несрећа: Џиновски билборд пао на пумпу, има мртвих
    11h 18m
    0