Драго Лечић лови отровнице од дјетињства

03.07.2021. 18:56
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У посљедње вријеме биљежи се најезда змија у Херцеговини, њихово присуство је забиљежено чак и у градским срединама.

Међутим, за Драгу Лечића, змијоловца из љубињског села Жрвањ сусрет с поскоком је свакодневан. Још од дјетињства лови змије, те их продаје. Уловио их је око хиљаду а ујела га је само једна змија отровница. Но, то га није спријечило да настави са овим несвакидашњим бизнисом.

– Петнаест поскока у Драгином дворишту чека на потенцијалног купца. За то вријеме њихов дом су пластичне избушене боце у којим их овај 68-годишњи ловац чува. Лов на змије каже врло је једноставан – толико да у херцеговачки крш по змије иде бос.

– Ево овако, у папучама, па ако га видим притиснем штапом, иза главе ухватим у руку и у флашу убацим. Има поскок, има шарка, има и шарган. Он нема круне, све сам њих ловио, а шарка је много дужа и она углавном иде уз воду – казао је Драго.

А лови их у близини своје куће, дневно некад и по њих десет. Раније је то радио по наруџби фармацеутских компанија за прављење серума, те је добро и зарађивао. Данас ове змије успије продати тек ријетким заинтересованим појединцима. За потребе снимања филма Емира Кустурице “На млијечном путу” уловио је 75 змија. Но, договор је, каже, био да уз змије приложи и њихове зубе које је сам вадио.

– Откинем зуб и на најлончић, на крају пребројао зубе и у кесу, 75 змија – за 28 минута им извадио зубе. Никад бољу дневницу нисам зарадио – присјетио се.

Цијена једног уловљеног поскока је 50 евра. За Драгу боље зараде нема. Још као ученик, браћи и себи куповао би школски прибор и уџбенике од продаје змија отровница.

– Најљепша пара је ту, један комад 50 евра. Зна се десити цијели дан да идеш тражиш, па нема ништа, али може се десити један дан па одмах њих пет – казао је.

За Драгу су поскоци умиљате животиње, само их каже не треба плашити, јер ове отровнице никад не нападају људе, само се од њих бране. Због његове непажње један га је и ујео, а захваљујући серуму данас посљедица нема. А како тврди ни Херцеговци не би требали бринути, јер док је њега биће и спасоносног лијека.

 

Коментари 0
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 52m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 48m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 52m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 45m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 42m
    0