Државна имовина РАОП-а на отпад, а новац Тегелтијином зету (ВИДЕО)

27.12.2019. 20:50
0
ИЗВОР: www.cin.ba

Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија је прије пет година без сагласности Владе продао имовину Републике Српске предузећу којим је управљао његов будући зет Милан Кесеровић.

Имовина Владе Републике Српске (РС) у бившем индустријском гиганту „Енергоинвест – Расклопна опрема“ (Е−РАОП) Источно Сарајево продата је бањалучком „Електроинжењерингу“, фирми под водством браће Кесеровић, по цијени шест пута мањој од процијењене.

У вријеме продаје један од браће био је зет министра индустрије, енергетике и рударства РС-а Жељка Ковачевића, а други ће касније постати зет министра финансија РС-а Зорана Тегелтије. Ова два министра имала су кључну улогу у продаји имовине Е−РАОП-а. Док је Ковачевић преговарао са купцима, Тегелтија је закључио уговор о продаји машина.

Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) открива да је Тегелтија уговорио продају без сагласности Владе. Три мјесеца раније Влада је одобрила да се „Електроинжењерингу“ машине уступе на кориштење. Из ове институције кажу да одлуке о продаји нема.

Машине су биле процијењене на осам милиона КМ, а продате су за 1,25 милиона. Новинари откривају да фирма никада није исплатила купљене машине, а продала их је у старо жељезо за најмање 300 хиљада КМ. Зарада од ове продаје није у цијелости пријављена Управи за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине (УИОБиХ).

„Електроинжењерингу“ су због дуговања према финансијским институцијама РС-а требали бити блокирани сви рачуни у Уникредит банци. Међутим, ова банка је блокирала основне рачуне, оставивши активним пет споредних.

Слика

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија тврди да је имао сагласност за продају покретне имовине Е-РАОП-а, иако у Влади РС-а тврде да такав документ немају.

Гаранција успјеха

Некадашњи гигант електроенергетског сектора Југославије Е−РАОП је приватизован 2006. године. Двије трећине предузећа купио је београдски „Југотрејд“, а Пензиони фонд и Фонд за реституцију РС-а су преузели 15 посто акција. Остатак је био у рукама малих акционара.

Шест година након приватизације предузеће је било у вишемилионским губицима. Мјесеци неплаћеног рада натјерали су раднике да затраже помоћ од Владе РС-а.

Крајем 2012. године тадашњи предсједник РС-а Милорад Додик је дошао у предузеће и радницима обећао да ће га Влада преузети. План за спас је био да Пореска управа РС-а због вишемилионског дуга заплијени и прода имовину Е−РАОП-а коју би потом купила Влада РС-а, основала ново предузеће, узела кредит и наставила производњу на истом простору.

„Ја гарантујем за успјех“, рекао је тада Додик, а радници су га испратили аплаузом.

Машине процијењене на осам милиона продате су Влади РС-а за 2,7 милиона марака.

Продаја другог дијела имовине, хала и земљишта, одгођена је на захтјев тадашњег министра индустрије, енергетике и рударства Жељка Ковачевића. Он је обавијестио институције да Влада преговара са инвеститорима који би купили ову имовину. Више од 200 хиљада квадрата земљишта и пословних просторија процијењено је на 23 милиона марака.

Ове некретнине је за 7,66 милиона купила тек основана фирма „Електроинжењеринг“. Фирмом су руководила браћа Кесеровић − Марио је био зет министра Ковачевића, а Милан ће 2018. године постати зет Зорана Тегелтије.

Након што је остао без имовине, Е−РАОП је са дугом од 14 милиона марака отишао у стечај, а радници кућама. Око двјесто радника до данас није добило плате, нису им уплаћени доприноси и не могу у пензију.

Стечајни управник Владо Симовић не вјерује да ће радници икада добити свој новац: „Надао сам се да ће, по обећањима Владе од избора до избора, да ће нешто бити, да ће се нешто ту учинити. Међутим, ништа“.

За проблеме бивших радника Е−РАОП-а донедавни министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и не зна: „Било је речено да је све то завршено. Како ти људи не протествују?“

Слика

Млади бизнисмени Марио (десно) и Милан (лијево) Кесеровић су зетови бивших министара у Влади РС-а који су имали кључну улогу у продаји имовине Е-РАОП-а (Фото: Фејсбук)

У милости система

„Електроинжењеринг“ су основали руски бизнисмени у јеку продаје имовине Е−РАОП-а. Они су дионичари у више од двадесет компанија које са вишемилионским годишњим приходима послују на свјетском електроенергетском тржишту. Уложили су новац надајући се да ће им Влада РС-а лобирати за послове у јавним предузећима. Свој капитал у „Електроинжењерингу“ ставили су на располагање Кесеровићима.

Након што је купио зграде, „Електроинжењеринг“ је наставио присвајати и осталу имовину Е−РАОП-а.

Крајем 2013. године Влада РС-а им је на кориштење уступила машине и другу покретну имовину. Међутим, пар мјесеци касније тадашњи министар Тегелтија са својим будућим зетом Миланом Кесеровићем потписује уговор о продаји за 1,25 милиона КМ.

У Влади РС-а тврде да не постоји одлука која је Тегелтији омогућила продају имовине. Министар енергетике и рударства Петар Ђокић је два пута обавјештавао посланике у Народној скупштини РС-а о „уступљеној“, а не „продатој“ покретној имовини Е−РАОП-а. Из Ђокићевог министарства кажу да је такве информације дало управо Тегелтијино бивше министарство финансија.

Институције су крајем 2018. године још једном стигле упомоћ Кесеровићима. Седам дана прије именовања новог министра финансија, Тегелтијин помоћник Далибор Томаш је потписао анекс уговора са Миланом Кесеровићем. Према неовјереном документу који је новинарка ЦИН-а добила на увид, нови рок за исплату новца за машине Е−РАОП-а је био крај 2018. године, а Република Српска је добила могућност да стави хипотеку на једну од хала као гаранцију да ће наплатити новац.

„Они нису имали никакво осигурање према мени. Могли су ме тужити и да идемо на суд и то би трајало знаш колико година. Моја добра воља је била, мимо свега тога, да ја инсистирам на анексу и да ја још додатно их обезбиједим јер ја стварно желим то да платим“, каже Кесеровић.

Упркос жељи, он каже да је дужан још 890 хиљада марака, али Влада РС-а није потврдила ЦИН-у нити да је износ од скоро 300.000 КМ уплаћен нити да је ставила хипотеку на некретнину.

Међутим, Тегелтија тврди да је имао сагласност за продају, али је новинарима ЦИН-а није доставио ни два мјесеца након што је обећао да ће то урадити. „Ако пише уговор о продаји, нисмо га могли направити на основу закључка о уступању на кориштење. Или сам ја пролупао, или је тако нешто направљено да немам појма“, каже Тегелтија.

Уговор о продаји је новинарки ЦИН-а дао на увид директор „Електроинжењеринга“ Милан Кесеровић. У документу без печата Владе и нотара пише да ова фирма треба платити 1,25 милиона марака до краја 2015. године или машине мора вратити Републици Српској.

Није се десило ни једно ни друго. Тегелтијино министарство финансија није реаговало, а Влада РС-а је наставила радити у корист „Електроинжењеринга“. Фирма је 2014. године у Источном Сарајеву основала „Енергоинвест – електроенергетска опрема“ (ЕЕОП), фирму која је наставила производњу бившег Е−РАОП-а. Влада је препоручила својој Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС-а да јој да кредит од пола милиона марака за развој производње. Након тога су добили и скоро милион марака кредита од Уникредит банке. Упркос томе, фирме улазе у озбиљне финансијске проблеме. Тадашњи министар финансија Тегелтија им одлаже рок за измирење пореског дуга од скоро 400.000 КМ. Међутим, „Електроинжењеринг“ и ЕЕОП то нису испоштовали па им је након годину дана Пореска управа блокирала рачуне и ставила хипотеке на некретнине. Како нису вратили ни кредит ИРБ-у, ова банка је тражила блокаду рачуна.

„Електроинжењеринг“ и ЕЕОП почињу гомилати дуг и према радницима. Међу њима су били директор Милан Кесеровић, његов брат Марио и још девет радника. Како би намирили своје неисплаћене плате, они од суда траже да прода некретнине фирме. На тај начин су браћа Кесеровић и њихови најближи сарадници из Управе купили скоро четвртину некретнина фирме за милион марака потраживања. Имовина бившег Е−РАОП-а други пут је продана по вишеструко нижој цијени, коначно се скрасивши у рукама браће Кесеровић и њима блиских људи.

Слика

Зеничка „Tola Company“ извезла је током 2019. године највећи дио жељеза из комплекса бившег Е-РАОП-а. У овом комплексу више није остало ништа за „чишћење“ (Фото: ЦИН)

Исплата дуга одабранима

Како је након продаје имовине дио плата остао неисплаћен, двојица бивших руководилаца Миро Клепић и Славко Пелемиш су у априлу 2019. године затражили покретање стечајног поступка у „Електроинжењерингу“. Суд је то одобрио, привремени стечајни управник је ушао у круг бившег Е−РАОП-а и обавијестио суд о свему што је затекао: некретнине под хипотеком Пореске управе и ИРБ-а су биле девастиране, покретна имовина се износила, финансијски извјештаји нису одговарали стварном стању, предузеће није радило годинама, а рачуни су блокирани због дугова.

Истовремено, Милан Кесеровић је за 6 еура купио од руских власника 75 посто удјела у фирми, али дуг према финансијским институцијама није подмирио. Оне су му опет изашле усусрет и деблокирале рачуне.

Нова министрица финансија и бивша директорица Пореске управе РС-а Зора Видовић је одобрила Кесеровићу одгоду уплате пореза други пут. То није смјела урадити јер је поновљена одгода дозвољена само предузећима која су претходни пут испоштовала рокове и платила дуг. Исто је урадио и ИРБ РС-а па је, захваљујући томе, један од разлога за отварање стечаја био елиминисан.

Ипак, суткиња Јелена Божић је била одлучна наставити поступак јер „Електроинжењеринг“ располаже имовином без сагласности привременог стечајног управника, иако је суд то забранио. Донијела је рјешење о опћој забрани располагања имовином. Новинарима ЦИН-а Кесеровић каже да је од Тегелтије тражио помоћ јер је претпостављао да неко на суткињу врши притисак:

„Имамо контакте тамо. Кажу, Милане, изгледа да ово неће бити ОК ни кад се све то исплати, да она неће донијети рјешење о обустави (покретања стечаја, оп. а.)“.

Тегелтија пориче да је то урадио: “Шта је њему, који је њему ђаво?“

Кесеровић је морао исплатити Пелемиша и Клепића, покретаче стечаја, након чега је суткиња Божић зауставила предстечајни поступак, а за ЦИН није хтјела говорити. Одбили су и представници ИРБ-а, Пореске управе и Министарства финансија РС-а, укључујући министрицу Зору Видовић, као и стечајни управник и бивши руководиоци Пелемиш и Клепић.

Пошто дуг према ИРБ-у и Пореској управи није плаћен ни након одгоде, издат је налог за поновну блокаду рачуна. У септембру 2019. дуг „Електроинжењеринга“ и ЕЕОП-а према ове двије институције износио је скоро три милиона КМ. У међувремену, покретна имовина бившег Е−РАОП-а почела је да нестаје.

Слика

Милан Кесеровић има план за спас своје имовине: један дио некретнина бившег Е-РАОП-а ће продати, а други изнајмити  (Фото: ЦИН)

Рокада рачуна

„Електроинжењеринг“ се већ годинама не налази на бањалучкој адреси која је пријављена као сједиште предузећа, а од 2015. године у њему ништа није произведено. Раднике обезбјеђења, који чувају комплекс бившег Е−РАОП-а, нови већински власник Милан Кесеровић исплаћује у кешу.

Машине и осталу покретну имовину, коју је Тегелтија продао „Електроинжењерингу“, Кесеровић је препродао у старо жељезо. Иако каже да је Влади РС-а исплатио мање од четвртине износа, Кесеровић тврди да је то његова имовина.

„Схваташ да је то моја приватна имовина. Ја једини немам обавезу никоме да објашњавам нешто“, каже Кесеровић.

Машине су завршиле у старом жељезу на неуобичајен начин. Кесеровић је договорио са пријатељем Дејаном Максимовићем да их његова фирма „Dori Group“ прода на отпад.

Највећи дио жељеза однијела је ове године зеничка фирма „Tola Company“.

„Ми смо крајем јануара или почетком фебруара потписали уговор са њима („Dori Group“, оп. а.). Има негдје у уговору да је то њихово. (…) Ми смо купили све предмете од метала који су били унутар тих хала“, рекао је Даријан Милеуснић, директор зеничке фирме.

Кесеровићеве везе са „Dori Group“ нису само пријатељске. Фирму је 2015. године основао његов брат Марио са фирмом из Мађарске коју је Милан заступао. Касније су власништво пребацили на пријатеља и блиског сарадника у „Електроинжењерингу“ Дејана Максимовића. Данас је Максимовић сувласник у фирми „Dori Group“. На рачун ове фирме је уплаћен новац за старо жељезо јер је основни рачун „Електроинжењеринга“ био блокиран.

„Зашто бих ја прихватао новац на рачун уколико ја знам у овом тренутку да су мени резервисана средства“, каже Кесеровић.

Директор „Tola Company“ каже да је његова фирма на рачун „Dori Group“ уплатила 300 хиљада марака за око 800 тона жељеза. Међутим, „Dori Group“ је три мјесеца касније Управи за индиректно опорезивање БиХ пријавио тек нешто више од 160 хиљада марака промета.

Новинари ЦИН-а су открили да су Кесеровићева предузећа, упркос блокадама финансијских институција РС-а, имала и неке активне рачуне у Уникредит банци Бање Луке преко којих су могла пословати. Ово је једна од комерцијалних банака са којима послује Влада РС-а.

„Не постоји могућност. То не постоји могућност, сигурно! Ево, ја, колико ми дуго радимо, још нисмо срели такав случај да имате дио активних, дио блокираних рачуна“, рекао је адвокат ових фирми Ненад Барош.

Међутим, новинари ЦИН-а су пронашли да је пет рачуна „Електроинжењеринга“ и ЕЕОП-а било активно у периоду блокаде, док су четири рачуна била блокирана. Према закону, Банка је морала блокирати све рачуне, а новац пребацити на главни рачун како би Пореска управа, ИРБ и други повјериоци могли да наплате дугове.

Уз то, Банка није слала исте податке о рачунима у Централну банку БиХ и Агенцију за посредничке, информатичке и финансијске услуге РС-а, што је била обавезна чинити.

Новинари ЦИН-а су посјетили директорицу Маркетинга Марину Ступар-Марјановић у Уникредит банци у Бањој Луци и од ње затражили објашњење. Она је неколико дана касније рекла да Банка неће одговарати на питања ЦИН-а. „Оно што Вам ја могу рећи у овом случају, након провјере с моје стране, интерно, ми смо поступили апсолутно у складу са законом”, рекла је Ступар-Марјановић.

Дан након посјете новинара ЦИН-а Банка је блокирала активне рачуне у Кесеровићевим фирмама.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Трећи пут уништена спомен-плоча убијеним Србима на Црном врху Трећи пут уништена спомен-плоча убијеним Србима на Црном врху
Уништен мурал посвећен Бати Живојиновићу Уништен мурал посвећен Бати Живојиновићу
Патријарх Кирил: Поништавање руске културе је врхунац мржње Патријарх Кирил: Поништавање руске културе је врхунац мржње
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    15h 7m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    23h 33m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    21h 48m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    2h 11m
    1
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    13h 55m
    0