Дводневна посјета патријарха Порфирија Фочи - велики благослов и неизрецива духовна радост

22.11.2023. 19:02
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Посјета Његове светости патријарха српског Порфирија поводом освећења Светосавског храма у Фочи биће дводневна, а не тродневна како је првобитно било најављено, потврдио је за Радио Фочу старјешина Храма Светог Саве, протојереј Душан Андрић. Андрић је навео да је разлог краће посјете обавезе које патријарх има у понедјељак 27. новембра у српској престоници.

Патријарха Порфирија у Храму Светога Саве у Фочи дочекаће митрополит дабробосански Хризостом са више архијереја, свештенством, монаштвом и вјерним народом у суботу, 25. новембра, у 18.00 часова када ће бити служен свечани чин доксологије.

Његова светост патријарх српски Порфирије ће у недјељу, 26. новембра, на празник Светог Јована Златоустог, у Фочи освештати Храм Светог Саве, највећу православну грађевину у Српској и БиХ.

Патријарх српски Порфирије служиће литургију и освештати светосавски храм са почетком у 9.00 часова, а дочек његове светости предвиђен је 8.30 часова, навео је Андрић.

- Дани који су пред нама су дани великог благослова и неизрециве духовне радости, не само за нашу Митрополију, храм, општину, вјерни народ, већ за васцијелу православну цркву Христову. Посјета његове светости патријарха српског Порфирија историјски је догађај, показаћемо да смо достојни насљедници наших предака који су храм са вјером подизали, не из силе и пркоса, већ из љубави и потребе ради. Чин великог освећења храма и посјета патријарха српског Порфирија није само једна церемонија која треба да се дети. То је призивање Духа Светог, његово настањење у нашем храму, дому Божијем-истакао је Андрић.

Слика

Фото: radiofoca.com

Андрић је позвао вјернике да се придруже историјском догађају освештања Храма Светог Саве у Фочи, чија је градња почела прије 17 година.

- Вјерни народ на различите начине помагао је градњу храма, и прилозима и умом, физичком снагом, молитвама и лијепим ријечима. Захвалност свима на помоћи, а захвалност и градским и републичким властима без чије помоћи и подршке не бисмо свједочили историјском догађају који предстоји. Такође члановима црквеног и грађевинског одбора, бројним привредницима. Молимо се Господу, Пресветој Богородици и заступнику нашега храма Светом Сави да у будућности храм украсимо и фрескама са којих ћемо осјећати присуство вјечног Царства Небеског и незалазне свјетлости лица Христовог - казао је Андрић.

У посљедње три деценије, након посјете патријарха Павла 1993. и патријарха Иринеја 2012. године, ово је трећи долазак првојерарха Српске паравославне цркве у Фочу који ће овдје боравити у суботу и недјељу 25. и 26. новембра. Током дводневне посјете Његова светост посјетиће локалну управу, Богословски и Медицински факултет, те Богословију Светог Петра Дабробосанског у Фочи.

Пише: Радмила Првуловић

Коментари 0
Повезане вијести
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 51m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    13h 49m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    22h 15m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    20h 30m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    53m
    1