Економски факултет Пале постао члан Научног друштва економиста Србије

18.05.2021. 14:45
0
ИЗВОР: СРНА

Декан Економског факултета Пале Радомир Божић и предсједник Научног друштва економиста Србије Миодраг Зец потписали су данас споразум о приступању ове високообразовне установе Научном друштву.

Божић је истакао да је, потписивањем споразума, Економски факултет Пале постао тек друга установа из БиХ која је постала институционални члан овог удружења.

Према његовим ријечима, споразумом су створени услови да наставно особље сарађује на пољу заједничких истраживања и пројеката, да учествује у организацији заједничких научних скупова и реализацији истраживања, те писању истраживачких радова и организацији округлих столова.

- Циљ сарадње је да дамо одређени допринос у смислу убрзања економског раста и развоја онога чиме се бавимо на факултетима, те да та наша сазнања понудимо креаторима економских и пословних политика - изјавио је Божић новинарима након потисивања споразума.

Божић је нагласио да Економски факултет Пале очекује успјешну сарадњу са Научним друштвом економиста Србије, као и са осталим чланицама које ће сарађивати у овом научном друштву, односно другим економским факултетима из региона.

Предсједник Научног друштва економиста Србије Миодраг Зец рекао је да Научно друштво обухвата све економисте који су дипломирали на економском факултету и баве се економијом, те истакао да је чланство Економског факултета Пале значајно због кадровског обнављања овога савеза.

Према његовим ријечима, идеја је да млади људи са овог факултета оформе свој научни часопис који ће бити на СЦИ /Сциенце Цитатион Индеx/ листи, будући да имају услове за то и велики број секција, међу којим су монетарна и развојна.

- Једини такав часопис који издаје неки економски факултет јесте Економски факултет у Новом Саду, а ови људи не могу напредовати без тих часописа. Суштина је у комуникацији, да се они упознају. Ту је кључна идеја мобилности, да се овај простор на неки начин оживи као културни, сазнајни, академски простор - истакао је Зец.

Он је додао да Научно друштво сматра да је потребна реформа образовања, додајући да они профилишу идеју да је знање пристојна и постојана ствар, а не бизнис.

Зец је навео да је замисао Научног друштва економиста Србије да његови чланови организују двије или три научне конференције годишње, расправљају о економским политикама, као и да постоји много тема које се могу реализовати у сасвим другој форми.

Научно друштво економиста Србије је асоцијација економиста који се баве научним и педагошким радом на високошколским и истраживачким установама, у Србији или у иностранству. Циљ организације јесте промоција економске науке. 

Коментари 0
Повезане вијести
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 37m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 29m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 20m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 12m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 5m
    0