Експлозиван скок цијене монтажних кућа и плацева

26.05.2022. 17:36
0
ИЗВОР: capital.ba

Након станова и цијене монтажних кућа у Републици Српској су скочиле 20 до 25 одсто по метру квадратном у односу на прошлу годину.

Раст цијена монтажних кућа саговорници CAPITAL-a објашњавају поскупљењем материјала, али и недостатком радне снаге.

И поред поскупљења, велика је потражња за монтажним објектима, тврди Веселко Ђурић из бањалучке компаније „Монтажне куће Тренд”.

- Предност монтажних кућа је у више сегмената. Првенствено због брзе градње, здравијих природних материјала, а и јефтиније градње у односу на класично зидање - рекао је Ђурић.

Власници, чије се фирме примарно баве изградњом монтажних објеката, увјеравају да је предност монтажних кућа и у систему кључ у руке.

Баш зато, кажу они, многи млади брачни парови се одлучују за градњу монтажних кућа.

Према ријечима Драгана Берића, власника фирме Монтажне куће „Берић” из Бањалуке, цијена монтажних кућа се у трећој, завршној фази, креће од 750 до 800 КМ по метру квадратном.

Осим поскупљења материјала, објашњава Берић, на цијену куће утиче и „отимачина” за мајсторе.

- Тешко је наћи керамичара, они који су радили 10 КМ по квадрату, сада раде за 20 КМ - додаје Берић и напомиње да грађевинари практично „ходају по жици” када унапријед са купцем договоре цијену.

Притом, каже Берић, кад се узму у обзир тренутне цијене материјала, питање је да ли ће градитељи монтажних кућа ове године уопште бити на нули.

Посебно је истакао поскупљење цријепа. Прошле године комад овог материјала коштао је једну марку, а сада је његова цијена 1,80 КМ.

Материјали скупљи и до 300 одсто

Стручњаци из области грађевинарства објашњавају да је цијена градње „отишла у небо” на глобалном нивоу и то првенствено због поскупљења сировина, а нарочито челика, дрвета и везива.

Архитекта Александар Комадина објашњава за CAPITAL да је управо то условило и поскупљење префабрикованих  производа за градњу, како у класичној тако и у монтажној градњи.

- Можемо рећи да су грађевински материјали попут цемента и премаза поскупјели од минимално тридесет до максимално 300 одсто кад је у питању челик. Мислим да је понајвише погођен сектор који се бавио прерадом и обрадом метала - каже Комадина.

Он подсјећа да, ако се осврнемо на претходно стање, јасно знамо да је монтажна градња увијек била јефтинија.

- Овај однос се и даље задржао, али сматрам да је разлика у цијени постала већа. Већа у тој мјери да је градња класичним системом у односу на монтажни скоро па 50 до 60 одсто скупља. Сматрам да је систем монтажне градње исплативији, а ако причамо о квалитетној градњи онда он нема мана, штавише у монтажној градњи је знатно већа примјена природних материјала и већа је брзина и флексибилност градње - закључује овај архитекта.

Интересантно, неки продавци грађевинског материјала у Бањалуци дају купцима понуде по цијенама које, наглашавају, важе 24 часа, а о чему је CAPITAL раније писао.

Уколико купујете количине за већу инвестицију, бирање и тражење најповољнијег продавца постаје скоро немогуће.

Скупљи станови

Осим монтажних кућа, с растом цијена грађевинског материјала у овој години, у готово истом проценту поскупјели су и станови.

Наиме, просјечна цијена продатих нових станова у БиХ у првом кварталу износила је 2.248 КМ по метру квадратном и већа је за 24,9 одсто у односу на исти период прошле године.

У поређењу са просјечном цијеном продатих нових станова лани, просјечна цијена већа је за 23 одсто, објавила је Агенција за статистику Босне и Херцеговине.

Вртоглави раст цијена грађевинског материјала натјерао је велике инвеститоре у Бањалуци да обуставе продају станова у изградњи и ревидирају постојеће авансе и резервације.

То објашњавају тиме што више нису у стању израчунати колико ће их станови коштати када буду завршени, а о чему јеCAPITAL раније писао.

Они који се желе скућити, прије коначне одлуке који систем градње одабрати, свакако треба да имају у виду податак да је за годину дана квадратни метар грађевинског земљишта поскупио са 185 на 226 КМ, у просјеку.

Коментари 0
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 25m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    8h 49m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    7h 4m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    23h 33m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    8h 43m
    0