Елчић: Филмски фестивал "Први кадар" има најјачу селекцију у региону

14.11.2020. 14:36
0
ИЗВОР: СРНА

Декан Академије умјетности из Београда Драган Елчић оцијенио је да Међународни филмски фестивал "Први кадар" има најјачу селекцију у региону када је у питању фестивал овог формата - документарног и кратког играног филма.

Елчић је рекао у интервјуу Срни да је на 14. Међународном филмском фестивалу, који је одржан од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику, било пријављено 650 филмова, од којих је селектовано 30 равноправних и изванредних остварења која су на, неки начин већ, по свијету направили одређене резултате.

Подсјећајући да је филм "Име народа", чији је сценариста Милован Витезовић, премијерно приказан на филмском фетивалу "Први кадар" у Источном Сарајеву и Зворнику, прије београдске премијере, Елчић је рекао да је Витезовића, који је тек сутрадан видио овај филм, занимало како је то све изгледало пред публиком у Источном Сарајеву и Зворнику.

-Дакле, добити такву ствар, односно имати такву привилегију и част да први добијете премијерно извођење таквог филма, говори о вриједности овог фестивала - рекао је Елчић и нагласио да свако од аутора из региона, Европе и свијета жели да се његов филм нађе на овом фестивалу.

Елчић, који је и предсједник жирија 14. Међународног филмског фестивала "Први кадар", сматра да је овај фестивал извојевао и другу, величанствену, побједу - остао је жив, није заустављен нити одгођен, а ни пребачен на онлајн варијанту у вријеме пандемије вируса корона.

-То је, стварно, величанствена побједа у вријеме када сви у региону и Европи пребацују овакве манифестације на онлајн систем или их одгађају за наредну годину као, рецимо, фестивал кратког метра /Фестивал документарног и краткометражног филам/ у Београду, који је један од најстаријих и најпознатијих у Европи. Нису имали храбрости за овако нешто као 'Први кадар - рекао је Елчић.

Истичући да је поносан на успон и резултате "Првог кадра", Елчић је рекао да је вјеровао у успјех познавајући директора "Првог кадраЊ Витомира Митрића, који је и у најтежем ратном времену деведесетих година подизао кулуру и настојао да се чује њен глас, успјевши је сачувати као овај фестивала који идуће године обиљежава 15. година активног умјетничког рада.

КРАТКИ СТУДЕНТСКИ ФИЛМОВИ У КРИЗИ, А ДОКУМЕНТАРНИ ИМАЈУ СВИЈЕТЛЕЋУ ЛУЧ

Говорећи о квалитету филмова из земље и региона, Елчић, који је директно везан за производњу филмова и као аутор, рекао је да годинама понавља да су филмови у региону, прије свега, студентски, у великој кризи када је у питању кратки играни филм.

-На овом фестивалу ни једном нашем студентском кратком играном и филму из регона нисмо додијелили награду зато што по квалитету нису на нивоу филмова који су дошли из Европе и свијета, што је упозоравајући ламент или опаска која је мене лично забољела - рекао је Елчић.

Према његовим ријечима, с друге стране, документарни студентски филмови били су у кризи, док се у посљедње двије године подиже њихов квалитет, што је јако добар моменат, јер се помало та слика мијења, па су оба награђена студентска филма била испред осталих филмова из Европе и свијета.

-Дакле, то је врло интересантан моменат као нека врста анализе – кратки студентски филмови су у кризи, док студентски документарни имају неку свијетлећу луч и вeлику наду -  рекао је Елчић.

Он је оцијенио да су професионални филмови на простору екс Југославије, кад је ријеч о документарним и кратким играним филмовима, потпуно подбацили у квалитету у односу на мјеру или критеријУМ европске и свјетске кинематографије.

-Када се све сабере, пријатно ме изненадило што су студентски документарни филмови на неки начин дали наду да није тако све лоше -  рекао је декан београдске Академије умјетности.

МИСИЈА - ИЗАЋИ ИЗ ЗАТВОРЕНОГ КРУГА

Говорећи о организовању филмског фестивала "Први кадар" у градовима Источно Сарајево и Зворник, Елчић је рекао да је то изванредна мисија културе.

-И остали градови Републике Српске требало би да прихвате ову врсту културе, не само Источно Сарајево, Зворник или Бањалука, јер је филмски фестивал 'Први кадар' већ изашао из оквира самог фестивала, организујући разне радионице у другим градовима - рекао је Елчић.

Он је додао да би то, на неки начин, била та културна мисија чији резултати сами по себи долазе, као што су одржане радионице у Братунцу, а које су произвеле остварење које је гран при овог фестивала.

-Дакле, ти људи се упознају и едукују кроз језик граматике филма, кроз причу о документарном и кратком играном филму, по ономе што јесте умјетност филма као таквог - рекао је Елчић и додао да је то врста мисије која не треба да се затвори у један оквир, у један круг или амбијент, јер се у одређеној фази тај узани круг засити, док је потреба и жеља цијелог простора да усисава културу.

Према његовим ријечима, у Зворнику постоји интересовање младих људи за овај фестивал, који је изванредан и припрема изненађења увијек - долазе неки нови млади људи, а за кратко вријеме доста дјеца се уписало на умјетничке смјерове различитих типова продукције.

-Укратко, то је изванредна мисија, изванредна идеја - навео је Елчић.

РЕСТАРТ ИЗ АГОНИЈЕ ЕПИДЕМИЈЕ

Истичући да се иде у сусрет наредном – 15. међународном филмском фестивалу "Први кадар", Елчић је изразио наду да ће пошаст епидемије проћи јер утиче на комплетан живот и у материјалном и сваком другом смислу.

-То је психолошки шок за све ствараоце умјетности и питање је како ће се подићи генерално кад је у питању продукција и креативност - рекао је Елчић и истакао да ће бити врло интересантно каква ће реакција умјетника бити на тему пандемије.

Наглашавајући да је очекивао да ће појавом пандемије вируса корона бити поплава филмских ствараоца, односно документарних кратких играних и тако даље филмова на ту тему, Елчић је рекао да је стекао утисак да су за сада аутори безвољни у смислу жеље да реагују на ову појаву.

Елчић је изразио жељу да ће 15. међународни фламки фестивал "Први кадар" бити нека врста рестарта, поновног подизања из ове агоније која је у сваком смислу друштвеног живота бацила све на кољена.

-Надам се да ће 2021. година, у сваком, па наравно и у умјетничком погледу, дати неку нову наду, да ћемо се подићи и стојећи кренути даље кроз живот - рекао је Елчић и додао да је примјер 14. филмски фестивал који је одржан упркос присуству тог несретног и невидљивог ковида.

Елчић је нагласио да се и даље мора живјети, да се нико не смије одрећи живота и права на живот, те да се у овом времену, умјесто повлачења и предаје – мора ићи даље.

-Претрпио је овдје наш народ све и свашта и шта му се може догодити ново да му не буде наредан, другим ријечима, свему храбро иде у сусрет. Нас не може ништа изненадити, осим да се земља почне окретати на другу страну -  рекао је Елчић. 

Коментари 0
Повезане вијести
Милан треба нашу помоћ – позови 17047 Милан треба нашу помоћ – позови 17047
Преминула Вера Гргић Преминула Вера Гргић
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    13h 9m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    13h 53m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    17h 58m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    18h 2m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    3h 29m
    0