Елек: Очекујемо званично обавјештење о снижењу цијене гаса

03.04.2023. 11:19
0
ИЗВОР: srna.rs

Директор "Сарајево-гаса" из Источног Сарајева Недељко Елек изјавио је данас да се у наредним данима очекује званично обавјештење "Гаспрома" о појефтињењу природног гаса за други квартал ове године, након чега ће бити позната и коначна цијена за кориснике које снабдијева ово предузеће.

- Имамо незваничну информацију `Гаспрома` да ће природни гас за април, мај и јун бити јефтинији у односу на први квартал, али чекамо званично обавјештење - рекао је Елек Срни.

Он је подсјетио да се цијена природног гаса обрачунава по нафтној формули, а како је пала цијена нафте, слиједи и корекција цијене гаса.

- Очекујемо да ће цијена природног гаса за други квартал бити нижа за девет до 10 одсто у односу на прва три мјесеца ове године - рекао је Елек, наводећи да "Гаспром", осим "Сарајево-гаса", овим енергентом снабдијева и "Гас-Рес" из Бањалуке и сарајевски "Енергоинвест".

Када су у питању односи са "Енергоинвестом", Елек је рекао да је "Сарајево-гас" испунио тражене услове.

- Потписан је нови уговор о транспорту, међутим федерална Влада није никада укинула нелегалну одлуку о забрани транспорта гаса за Источно Сарајево њиховим гасоводом - рекао је Елек и додао се чека реакција Владе Српске.

Наводећи да ова ситуација траје већ 11 година, Елек је истакао да је гас за кориснике у Источном Сарајеву због ове уредбе Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ скупљи за пет до шест одсто, јер је у цијени гаса "Енергоинвеста" урачунато пет долара на хиљаду кубика чиме враћају свој стари дуг Руској Федерацији.

- Због свега тога њихов дуг морају плаћати и грађани Источног Сарајева - закључио је Елек.

Цијена природног гаса усклађује се квартално са кретањем цијена нафтних деривата на свјетским берзама, а исту нафтну формулу "Гаспром" примјењује за "Гас-Рес", "Сарајево-гас" и "Енергоинвест".

Коментари 0
Повезане вијести
Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“ Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“
Елек: На јавну трибину Листе „За правду и ред“ дошао сам са сарадницима и пријатељима Елек: На јавну трибину Листе „За правду и ред“ дошао сам са сарадницима и пријатељима
Поскупљење гаса због раста цијена на свјетском тржишту, а не због "Енергонивеста" и "Сарајево-гаса" Поскупљење гаса због раста цијена на свјетском тржишту, а не због "Енергонивеста" и "Сарај...
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    15h 51m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 6m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    22h 57m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    21h 24m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 16m
    0