Електродистрибутери тражили поскупљење услуга

13.12.2021. 19:43
0
ИЗВОР: capital.ba

Сви оператори дистрибутивних система (ОДС) у Републици Српској, изузев “Електрокрајине”, планирали су поскупљење појединих својих услуга, али им то није дозволила Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске (РЕРС), сазнаје портал Capital.

Електро Добој, Електро Бијељина, Електро-Херцеговина и Електродистрибуција Пале су тражиле од регулатора да им одобри повећање цијена за нестандардне услуге.

Према Закону о електричној енергији нестандардне услуге су оне услуге које се пружају на захтјев купца, осим мрежарине и накнаде за прикључак за мрежу, што су њихови основни приходи.

То су услуге попут провјере исправности и баждарења мјерног уређаја, измјештања бројила, искључења или укључења на мрежу због радова на објекту на захтјев купца, издавање рјешења о електроенергетској сагласности и бројне друге.

Цјеновник утврђују оператери, али уз претходно прибављену сагласност Регулаторне комисије, коју су тражили али нису добили.

Наиме, ОДС-ови су тражећи сагласност приложили Правилнике у којима су вриједност радног часа нормирали по стручној спреми, међутим како су навели у РЕРС-у, то су урадили слободном процјеном и без конкретних доказа и у значајно већем износу него је то раније био случај.

Слика

Фото: Capital.ba

У новим цјеновницима формиране су и нове ставке које се према ранијим цјеновницима нису сматрале, нити наплаћивале као нестандардне услуге.

- Неприхватљиво је да се посебно фактуришу и наплаћују активности које је оператор дистрибутивног система дужан по закону и другим прописима да обавља, а све у функцији задовољавања потреба крајњег купца за електричном енергијом, без обзира да ли се те активности обављају самоинцијативно или по информацији крајњег купца, које је он на основу прописа дужан да прослиједи оператеру дистрибутивног система - казали су у РЕРС-у.

Кажу како захтјев крајњег купца за обављање нестандардних услуга треба рестриктивно сагледавати, што значи да се не могу посебно наплаћивати активности оператера дистрибутивног система за чије спровођење су претходно одобрена средства.

- Коначно, није јасно, како су изведене висине појединачних накнада за нестандардне услуге, будући да није приказана структура накнаде у конкретним ставкама. Из наведених разлога није се могла утврдити оправданост и објективност висине накнада за нестандардне услуге, па је одлучено као у диспозитиву овога рјешења - наводи се у Рјешењу РЕРС-а којим се одбија сагласност на накнаде и цјеновнике.

 

Д.Товиловић

Коментари 0
Повезане вијести
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву и Фочи
Прекид електричне енергије у Палама, Сокоцу и Фочи Прекид електричне енергије у Палама, Сокоцу и Фочи
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 25m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 30m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 39m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 18m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 46m
    0