ЕУ представила шести пакет санкција – ембарго на руску нафту

04.05.2022. 18:25
0
ИЗВОР: Agencije

У оквиру најновијег, шестог пакета санкција, Европска унија уводи ембарго на увоз руске нафте – у року од шест мјесеци за увоз сирове нафте, односно до краја године за увоз рафинисаних производа. Мађарска и Словачка ће моћи да купују нафту од Русије до краја 2023. године, сазнаје Ројтерс.

- Чланице Европске уније престаће да увозе руску нафту и рафинисане производе - каже предсједница Европске комисије Урсула Фон дер Лејен, предлажући шести пакет санкција против Русије, као одговор на рат у Украјини, преноси Ројтерс.

- Постепено ћемо укинути руске испоруке сирове нафте у року од шест мјесеци а рафинисаних производа до краја године - рекла је Фон дер Лејен у Европском парламенту на шта је добила велики аплауз.

- Ово ће бити потпуна забрана увоза руске нафте, поморским и копненим цјевоводима, сирове и рафинисане - додала је предсједника ЕК, пренио је РТС.

Истакла је да ово неће бити лако, јер су неке државе чланице ЕУ веома зависне од руске нафте, али да се на томе мора радити.

У складу са тим, како Ројтерс сазнаје од извора из ЕУ, Мађарска и Словачка ће моћи да купују нафту од Русије до краја 2023. године, по постојећим уговорима.

Најновији пакет санкција мора да одобри свих 27 држава чланица ЕУ. У покушају да поједине земље не ставе вето на овај приједлог, Брисел је предложио дужи период за спровођење ембарга за Мађарску и Словачку, рекао је извор.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 0m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    4h 1m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    6h 41m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    3h 34m
    1
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    1h 15m
    0