ЕУ тражи да се уведе јединствен пуњач за све паметне телефоне

22.09.2021. 18:05
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

ЕУ ће тражити употребу јединственог пуњача за паметне телефоне до 2024. године.

Једна од главних забринутости међу лидерима ЕУ је електронски отпад настао као посљедица различите опреме за пуњење батерија, што често зависи од произвођача и модела уређаја.

Европска комисија планира да сљедећег мјесеца уведе закон којим ће се објединити пуњачи за мобилне телефоне који се продају у ЕУ.

Комисија је 2019. наредила студију о томе како ограничити фрагментацију, односно разноврсност рјешења за пуњење, а да притом не омета будућу технолошку еволуцију. Извјештај је означио два главна проблема који произлазе из тржишта преплављеног различитим пуњачима, који укључује негативан утицај на околину и неугодности за потрошаче.

Како би се позабавили овим питањима, нови закон ЕУ каже да сви паметни телефони који се продају у ЕУ морају прећи на УСБ-Ц (УСБ-Ц) пуњаче до 2024. године.

УСБ-Ц је индустријски стандардни конектор за пренос података и напајања путем једног кабла. УСБ-Ц је мањи и тањи од УСБ порта. Свестран је и може покренути бржи пренос података.

УСБ-Ц је компатибилан са УСБ 2.0 и УСБ 3.0 и реверзибилан је. То значи да га можете прикључити на прави начин, први пут, без обзира коју страну користите.

Док се нови уређаји засновани на Андроиду пуне помоћу УСБ-Ц конектора, производи компаније “Епл” имају свој порт за пуњење – лајтнинг конектор (Lightning connector).

“Епл” сматра да “присиљавање” конектора да се прилагоде одређеном типу штети иновацијама и да је расипно и узнемирујуће за потрошаче.

Међутим, на једном од недавно обновљених “Еплових” уређаја Ајпед мини (iPad mini), лајтнинг порт је замијењен са УСБ-Ц.

Коментари 0
Повезане вијести
Најстарија спалионица отпада у Бечу прославила 60 година постојања Најстарија спалионица отпада у Бечу прославила 60 година постојања
Колико можете да зарадите на неким моделима старих мобилних телефона Колико можете да зарадите на неким моделима старих мобилних телефона
СМС пуни 30 година ,eво како је гласила прва послата порука СМС пуни 30 година ,eво како је гласила прва послата порука
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 8m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 57m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 34m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 39m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    19h 7m
    0