Ево како ће изгледати тестирање средњошколаца у Српској, у најави и квизови знања

23.04.2020. 20:30
0
ИЗВОР: srpskainfo

Ученици средњих школа у Републици Српској имаће различите начине провјере знања у зависности од договора наставника и њихових креативних способности.

Писмени задаци, одговарања путем скајпа и видео линкова до квизова знања, све је то на располагању средњошколцима, сазнаје "Српскаинфо".

Обавеза свих наставника средњих школа је да до краја наставне године обезбиједе услов за извођење закључне оцјене, односно да осигурају да ученици имају довољан број оцјена.

У Инструкцијама Републичког педагошког завода које је потписао директор Предраг Дамјановић, а које су данас достављене директорима средњих школа у Српској истиче се да је најједоставнија техника провјере постигнућа ученика – писмена провјера кориштењем низа задатака.

Наставницима ће тако саставити низове задатака и у складу са околностима у којима раде и већ успостављеним каналима комуникације, доставити их ученицима уз прописано вријеме када требају вратити урађене задатке.

- Потребно је водити рачуна да се фокусирају кључни појмови и базични исходи предмета и разреда, односно неопходна знања за наставак школовања. На исти начин могу се планирати и различити квизови знања – сугеришу из РПЗ.

Наставницима на располагању стоји и нешто сложенији начин провјере знања ученика, односно писање есеја, те паноа, плаката, презентација и сличног.

Наставници имају пуну слободу да организују рад ученика у тимовима (пар или група). Тим ће тако сарађивати са наставницима у виртуелном окружењу уз праћење и давање јасних смјерница.

Усмено одговарање видео позивом

Могућност усменог одговарања (видео позив, скајп) треба користити само у ситуацијама када наставник процијени неопходним и за ученика корисним, односно уколико процијени да ће ученик без могућности усменог одговарања бити оштећен.

Републички педагошки завод је у Инструкцијама које су достављене директорима средњих школа навео да је основни проблем који током наставе на даљину истичу наставници средњих школа вјеродостојност ученичких одговора које добијају током наставе на даљину.  Па тако наставници не могу дати јасне одговоре да ли је ученик задатке ријешио сам или је „преузео“ готова рјешења, или је користио „олакшице“.

- Ипак, наставници познају своје ученике, а пратећи њихов процес учења, вјежбања и напредовања могу процијенити њихов ниво посвећености, залагања па и наученог- констатују у РПЗ.

Наставницима се тако савјетује да добро осмишљеним задацима више пажње посвете развијању критичког мишљења ученика, рјешавању проблема, изради пројеката, истраживању, сарадничком раду и учењу, а такви задаци немају „готова“ рјешења.

- Ученици углавном имају оцјену са полугодишта, а значајна већина је до прекида „учионичке“ наставе већ добила по једну или двије оцјене из свих или неких наставних предмета. Ове оцјене ће свакако партиципирати у извођењу закључне оцјене- истичу у РПЗ.

Матурски испити

У завршним разредима средњих школа, задатке/теме за матурске и завршне испите, које су ученици добили још у првом полугодишту, односно почетком другог полугодишта, треба прилагодити тренутној ситуацији условима рада и начинима комуникације.

Директори школа ће именовати комисије, а ментори ће „ученике „водити“ кроз припрему испита и израду радова.

Српски језик- писмени рад ученици ће радити онлајн, на начин и у времену које одреди школа.

Усмени испит из изборног предмета у ванредној ситуацији замијениће се писменим испитом.

Усмену одбрану матурских/завршних радова користити само у ситуацијама када се процијени неопходним и за ученика корисним, односно уколико ће ученик без могућности усмене одбране бити оштећен.

Поправни испити

Поправни испити у јунском испитном року полагаће се онлајн уз обавезно организовање припремне наставе на даљину.

За организовање рокова у августу РПЗ ће накнадно доставити иструкције.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    10h 56m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 52m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 21m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    9h 56m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 49m
    0