Ево шта ће улазак Хрватске у Шенген значити за грађане БиХ

27.11.2022. 22:06
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Република Хрватска ускоро улази у Шенген зону. Коначну одлуку донијеће 22 државе чланице Уније, чланице шенгенског простора, на састанку 9. децембра.

То ће значити и одређене промјене приликом преласка границе, а најављено је и скоро увођење система Етиас. А ево и шта ће то значити за држављане БиХ.

Припрему сусједне земље за улазак у Шенген простор осјетили су грађани БиХ који већ неколико година дуже чекају на граничним прелазима на којима су појачане контроле. Ове године највише су се жалили превозници који извозе робу у Европску унију.

– Република Хрватска ради припреме за улазак у Шенген и у том контексту су током 2022. године вршили појачан надзор, како саме документације, тако и роба које улазе у Европску унију и за очекивати је вјероватно да ће од почетка идуће године бити и колона и дужих чекања приликом уласка у Хрватску, међутим то је искључиво због чињенице да царинска служба Хрватске има дуже и конкретније провјере – појансио је Ратко Ковачевић из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Када је ријеч о граничној контроли личних докумената, иако је сродна агенција, Гранична полиција БиХ је без посебних савјета и упута за своје грађане.

– Из досадашњег искуства, када говоримо о шенгенском простору, гдје путују држављани БиХ, то је свакодневица, Словенија, Мађарска и друге земље, а сама чињеница да сада испуњавају услове уласка у наведене земље указује да ће под истим условима моћи путовати и у Хрватску након приступања Шенгену – изјавила је Франка Вицан из Граничне полиције БиХ.

Ипак дјелимичних промјена ће бити.

Једна од њих је улазни и излазни печат у путном документу који више неће бити у надлежности полиције у Словенији, већ МУП-а Републике Хрватске.

– Уколико Република Хрватска буде дио шенгенског простора тада се то сматра једним подручјем и улазни, односно излазни печат, у пасошу добиће се на босанско-хрватској граници и грађани БиХ ће моћи боравити, када говоримо о туристичким посјетама, 90 унутар 180 дана како је то било и раније – појаснио је Томислав Куфнер, водитељ Службе за сусједне земље МУП Хрватске.

Конкретније промјене за грађане БиХ донијеће Етиас систем

Конкретније промјене за грађане БиХ приликом преласка вањске границе ЕУ односе се на увођење Етиас информационог система, које је неколико пута било одгођено.

Ако се уведе, грађани који немају држављанство неке од земаља чланица ЕУ, мораће прије путовања електронски попунити најаву за шта ће морати издвојити седам евра. У најаву ће уносити личне и податке о путној исправи, а одговориће и на питања: Да ли су раније боравили у ЕУ и јесу ли кажњавани?

– У највећем броју случајева одговор ће примити одмах. Оно што је битно нагласити је да ће добити потврду да могу приступити граничној контроли, што не значи нужно да ће им бити одбијен улазак. Услови уласка се одређују на самом граничном прелазу, тек када физички дођу на гранични прелаз између БиХ и Хрватске – појаснио је водитељ Службе за сусједне земље МУП-a Хрватске.

Одлуку о Етиас информационом систему (European Travel Information and Authorisation System) ће донијети надлежна тијела Европске уније, а многи сматрају да нема неке велике логике за нови трошак грађанима у висини од седам евра јер Етиас одобрење није виза, пише N1.

Евентуални улазак Хрватске у Шенген зону могао би донијети неке погодности за грађане БиХ. Прије свега то се односи на ваздушни промет јер пасошка контрола унутар Хрватске неће подразумијевати нову пасошку контролу у некој другој земљи унутар Шенген зоне. Исто се односи на гужве на граничним прелазима током љетне туристичке сезоне или празника јер више неће бити дуплих задржавања на граници између БиХ и Хрватске и на граници између Хрватске и Словеније.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 3m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 38m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 37m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 4m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 56m
    0