Ево шта је потребно држављанима БиХ да би љетовали у Грчкој

23.06.2021. 13:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Грчка је прва земља Европске уније која је отворила своје границе за држављане Босне и Херцеговине, 31. маја, а амбасадор БиХ у овој земљи, Милица Ристовић-Крстић појаснила је шта је све потребно грађанима БиХ да би љетовали у Грчкој.

- Грчка је отворила границе 31. маја и прва је земља ЕУ која је отворила границе за држављане БиХ. То је био резултат посјете Милорада Додика Грчкој, гдје је обећано да ће БиХ бити изузетак - рекла је у уводу за телевизију N1.

Услови за улазак бх. држављана су исти као и за све држављане ЕУ.

- На 24 сата прије уласка у земљу морате попунити формулар, путем интернета, на travel.gov.gr. Грађани требају да имају негативан PCR тест, не старији од 72 сата, или негативан антигенски не старији од 48 сати - рекла је Ристовић-Крстић.

Може се ући у Грчку и са доказом о вакцинацији, а од примљене друге дозе мора проћи више од двије седмице, односно више од 14 дана.

- Или доказ да сте преболили корону прије два или девет мјесеци. То доказујете позитивим тестом из тог периоида - изјавила је Ристовић-Крстић.

За дјецу млађу од 12 година PCR тест није потребан, а навела је да су власти Грчке задржале право да изврше додатно тестирање на граници или аеродрому.

- На граничном прелазу можете бити тестирани, то не можете одбити. Ако одбијете - можете бити враћени са границе. То је брзо и ефикасно, све се заврши за пет до 10 минута. Резултат теста добијете СМС поруком на број којег сте оставили - појаснила је амбасадор БиХ у Грчкој.

Амбасада БиХ нема евиденцију колико је грађана БиХ већ боравило у Грчкој.

- Чињеница је да смо имали велики интерес, држављани су нас звали да се распитују око отварања граница, имали смо стотине позива дневно - истакла је.

Навела је и то да је отежавајућа околност да држављани БиХ имају путне документе других земаља па их користе унутар ЕУ.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 53m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 37m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 22m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 21m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 33m
    0