Европска унија припрема забрану увоза нафте и гаса из Русије

21.04.2022. 17:52
0
ИЗВОР: Agencije

Украјински представници су на сједници Одбора за спољне послове Европског парламента осим потпуног ембарга на увоз руског плина и нафте затражили и низ додатних санкција међу којима је и избацивање Русије из свих међународних организација.

Европска комисија припрема Москви шести пакет санкција, два мјесеца након почетка напада на Русију.

Чланови Одбора за спољне послове Европског парламента истакли су да санкције морају онемогућити Кремљу финансирање рата.

Због тога су се сложили с увођењем потпуног ембарга на увоз угљена, нафте и гаса из Русије те са забраном пловидбе руских бродова европским морима и забраном упловљавања у европске луке.

На сједници су учествовали украјински представници који су отишли корак даље и затражили од Европске уније низ других санкција, које не погађају само руску економију.

Предсједница Одбора за спољну политику украјинског парламента Олена Хоменко казала је да се све донесене санкције морају одмах примијенити и на Бјелорусију.

- Апелујемо на све државе чланице да прибјегну дипломатској изолацији. Мислим на одлазак руских дипломата из држава чланица, затим на увођење визног режима носиоцима руских пасоша, повлачење боравишних дозвола за руске службенике и њихове породице те избацивање Русије из свих међународних организација. Једино се Вијеће Европе одлучило на тај потез - изјавила је.

Још строже санкције

Хоменко је такође позвала на санкције руским инфлуенцерима, музичарим и писцима који дају допринос криминалним радњама у Украјини.

Замјеница предсједника Одбора за ЕУ интеграције у украјинском парламенту Мариа Мезенцева сматра да су досадашњи пакети санкција довели до раста трошкова свакодневног живота у Русији.

Искључење свих руских банака из међународног механизма SWIFT види као заједнички циљ Украјине и Европске уније.

- Немојмо заборавити на блокирање роаминга и неке друге техничке аспекте када је ријеч о телекомуникацијама те на блокирање могућности руске пропаганде - казала је.

Иван Федоров, градоначелник Мелитопоља, града који су руске снаге заузеле на почетку инвазије, подсјетио је да руска пропаганда од почетака рата приказује Украјинце као нацисте.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 16m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    4h 17m
    0
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    1h 31m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    6h 57m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    3h 50m
    1