Европска унија званично одбацила руску вакцину

15.03.2021. 10:36
0
ИЗВОР: Tanjug

Европска унија је званично одбацила вакцину „Спутњик В“ и прогласила је непожељном, али иза очију јавности званични Брисел се окреће ка тој руској вакцини јер мора да спроведе имунизацију 450 милиона грађана ЕУ и врати живот у нормалне токове, сазнаје Ројтерс у дипломатским круговима у Бриселу.

Један званичник ЕУ који учествује у преговорима о набавци вакцина са фармацеутским компанијама, изјавио је да владе држава чланица ЕУ разматрају да почну преговоре с произвођачима „Спутњика В“ на основу захтјева четири земље чланице да се покрене процес преговора.

Ријеч је о Мађарској и Словачкој које су већ набавиле руске вакцине, Чешкој која је изразила заинтересованост, а европски званичници су потврдили и да Италија планира да почне производњу Спутњика у свом највећем биореактору у постројењу РеиТхера недалеко од Рима.

Европска агенција за лијекове одобрила је до сада примјену вакцина четири произвођача, али се имунизација у ЕУ споро одвија због пропуста у производном процесу.

Уколико „Спутњик В“ буде одобрен и у ЕУ, биће то велика дипломатска побједа за Русију која је већ годинама на удару трговинских санкција Брисела због припајања Крима и подршке проруским сепаратистима на истоку Украјине, наводи Ројтерс.

Коментари 0
Повезане вијести
Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19 Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19
Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката
Вакцина против ХПВ-а једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакцина Вакцина против ХПВ-а једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакцина
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 54m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 50m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 35m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 34m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 46m
    0